Dykare som undersöker en elskoter på havets botten. Omkring dykaren finns sjögräs och andra marina element. Dykaren är utrustad med dykutrustning och en lina som sträcker sig uppåt. Ljusstrålar bryts genom vattnet i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dykaren fäster en lina i en av många elsparkcykel som ligger på botten. Med hjälp av linan kan sen sparkcykeln dras upp – se vad dykarna mer hittade på botten i klippet ovan. Foto: Teodoliten AB / Nordic Maritime Group

Dykarna städar Helsingborgs hamn: ”Vi har ett ansvar för vår marina miljö”

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs hamn rensas på skräp med hjälp av dykare som söker av botten. Tidigare har liknande insatser gjorts ideellt men nu satsar staden pengar på projektet.

De närmsta två åren pågår ett klimatväxlingsprojekt i Helsingborg. Dykare har fått uppdraget attplocka upp skräp som ligger på botten i direkt stadsnära miljöer.

– Staden brukar inte göra detta aktivt själva utan när det hänt tidigare har det varit ett samarbete med ideella dykklubbar där vi stöttat upp. Men vi ser att det kanske finns ett behov av att vi gör det här lite mer systematiskt, säger Stina Bertilsson Vuksan som är miljöstrateg på Miljöförvaltningen i Helsingborg.

Utvärderas efter två år

De två åren ska kosta ungefär 300 000 kronor och sen ska projektet utvärderas för att se om liknande insatser kan inkluderas i stadens vanliga renhållning.

– Det här behöver vi göra för vi har ett ansvar för vår marina miljö. Staden flyttar sig hela tiden ut mot kusten och det gör också att vi flyttar skräpet närmre havet, säger hon.

När SVT var med hittade dykarna småskräp som burkar och godispåsar, men även större saker som kundvagnar och elsparkcyklar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.