En person sitter vid ett skrivbord och spelar ett datorspel på en datorskärm. En andra skärm visar en färgglad bakgrundsbild. Utrustningen inkluderar ett tangentbord och en mus. Rummet har en ljus inredning och några dekorationer på väggarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Holmberg poängterar att det inte är alla som beter illa, men hon måste hela tiden räkna med att bli illa bemött för att hon är kvinna. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Gamern Cecilia döljer att hon är tjej online – vill slippa e-sportens hårda jargong

Uppdaterad
Publicerad

Kränkande beteende inom gaming och e-sport har blivit en vardag för den som är ickebinär, transperson eller kvinna. Det berättar gamern Cecilia Holmberg som valt att inte längre identifiera sig som kvinna när hon spelar.

En hård jargong som inte är speciellt välkomnande för dem som inte passar in i normen. Det är vanligt inom gaming och e-sport enligt flera personer som SVT har varit i kontakt med.

– 'Gå tillbaka till köket och gör mig en macka, haha. Nej men du får inte bli upprörd, det är bara ett skämt'. Så kan det låta ganska ofta, berättar gamern Cecilia Holmberg.

I videon: ”Det behöver inte handla om att du blir kallad hora”

Som ett skräckspel

Det sattes på sin spets en gång när Cecilia Holmberg skulle prata med sina medspelare genom att trycka på en tangent. Men det var något som stoppade henne från att trycka.

– Det var som en ryggradsreaktion att jag inte ville. Det var så instinktivt. Som när du spelar ett skräckspel och du inte vill gå in i ett rum. Jag kände att om jag pratar kommer jag få väldigt mycket ovälkommen uppmärksamhet för att jag är kvinna.

Skapar en trygg miljö

Josefine Cornland bor i Helsingborg och jobbar med Svenska Onlineligan som är ett ligasystem för spelen League of Legends och Valorant.

– Tyvärr är det fullt normalt att det ska vara otrevligt och alla ska ogilla varandra, det är den normen som finns inom gaming. Men vi försöker istället skapa en miljö som är varm och välkomnande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.