Helsingborgs hamn vill göra containerterminalen till ett skyddsobjekt för att öka säkerheten i hamnen. Foto: SVT/Erik Ragnar Danielsson

Efter rekordbeslagen av kokain – Helsingborgs hamn vill bli skyddsobjekt

Uppdaterad
Publicerad

Rekordstora kokainbeslag och ett försämrat säkerhetsläge gör att Helsingborgs hamn vill göra delar av området till skyddsobjekt. Nu har en ansökan skickats in till länsstyrelsen.

Under 2023 har rekordstora kokainbeslag gjorts i Helsingborgs hamn något som har befäst hamnen som en inkörsport gällande narkotika till inte bara Sverige utan hela Europa.

I höstas häktades även en hamnanställd misstänkt för narkotikasmuggling som misstänks ha skett under 2020 och förra året.

Nu vill Helsingborgs hamn att container- och energiterminalen ska bli ett skyddsobjekt och styrelsen har beslutat om att skicka in en ansökan till länsstyrelsen om detta.

– Vi gör detta för att öka säkerheten. Vi får en ökad verktygslåda där vi kan exempelvis kroppsvisitera, kontrollera utrustning och ha skyddsvakter som kan bevaka hamnen, säger Bart Steijaert, vd Helsingborgs Hamn.

Ger högre straff vid inbrott

Blir hamnen ett skyddsobjekt ger det ett ökat juridisk skydd mot sabotage, terrorism, rån och spioner, skriver Helsingborgs hamn i ett pressmeddelande. Det gör även att straffet blir högre för den som olovligen tar sig in på området.

Varför har ni inte ansökt om detta tidigare?

– Det är beslagen under året och den ökande hotbilden som gjort att vi tagit steget att ansöka om det. Vi har gjort bedömningen tidigare att det inte behövdes, säger Bart Steijaer.

Kan bli kamerabevakning

Om ansökan blir godkänd kommer Helsingborgs hamn investera i bland annat kamerabevakning, tillträdessystem och skyltar.

När i tid detta kan stå klart kan inte hamnen svara på.

– Vi har en förhoppning om så snabbt som möjligt, säger Bart Steijaert.

Under en pressträff i maj i år meddelade Tullverket att 1,3 ton kokain har beslagtagits i Helsingborgs hamn sedan september förra året – hör mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bristande säkerhet i Helsingborgs hamn är en av orsakerna till att hamnen blivit en inkörsport av kokain till Europa – hör åklagaren och hamnens säkerhetschef i klippet ovan. Foto: SVT/Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.