Lisa Hassel arbetar vanligtvis som sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen i Helsingborg.
De senaste åtta dagarna har hon arbetat 12-timmarspass – i skyddsvisir, operationshuva och skyddsmask – på en intensivvårdsavdelning på Huddinge sjukhus.
En nybyggd operationsavdelning som skulle ha öppnats nästa vecka – men som snabbt omvandlats för att vårda covid-patienter.
”En ära att få hjälpa till”
– Det har varit tufft, men jag kommer ändå hem med en bra känsla. Det är en ära att få hjälpa till, säger hon.
På avdelningen finns 20 vårdplatser. Under den tid Lisa Hassel arbetade där var 18 av patienterna män. Den yngsta född på 1990-talet.
– Fyra-fem personer avled medan jag var där. Men glädjande nog var det också några stycken vi kunde ta bort slangarna på och skicka tillbaka till vårdavdelningarna.
Vädjade till alla regioner
Lisa Hassel är en av sex medarbetare – en läkare, tre sjuksköterskor och två undersköterskor – från intensiven i Helsingborg som bistått Huddinge sjukhus med hjälp de senaste veckorna.
Stockholms vädjan gick ut till landets regioner strax före påsk, berättar Niklas Nielsen, överläkare på IVA i Helsingborg.
– De hade ett högt inflöde av patienter och dessutom hög sjukfrånvaro bland personalen. Dessutom hade de inte hunnit utbilda andra personalkategorier för att jobba med intensivsjukvård, säger han.
Skåne är fortfarande mindre drabbat av coronaviruset och situationen på intensiven i Helsingborg därför inte lika trängd.
Fått mycket kunskaper
– Förhoppningen är att vi får hjälp av Stockholm om de kommit över sin puckel i sommar och vi får det väldigt svårt här, säger Niklas Nielsen.
Lisa Hassel tror att hon och kollegorna får användning av sina erfarenheter.
– Ja, vi har fått jättemycket kunskaper och erfarenheter som vi tar med oss, och som vi kan förmedla vidare för att göra vården säkrare här.
I klippet ovan berättar Lisa Hassel bland annat om hur det är att söva ned svårt sjuka covid-patienter.