I veckan träffade Emelie Dockenfelt kommunstyrelsens ordförande Ronny Nilsson (S), för att lämna över namnunderskrifterna.
– Om det nu skulle bli ett så tråkigt beslut att skolan läggs ned, vill jag iallafall kunna säga till min son att jag har gjort vad jag kunnat, säger Emelie Dockenfelt.
Saknas tillräckligt elevunderlag
De olika förslagen på besparingsåtgärder har tagits fram av barn- och utbildningsförvaltningen. Nu ska några av dem utredas ytterligare, innan kommunens politiker fattar ett slutgiltigt beslut i oktober.
Dock står det redan klart att Oderljunga skola i nuläget saknar tillräckligt elevunderlag. Skolan – som inkluderar förskoleklass, låg- och mellanstadium – är anpassad för att kunna ha 60 elever, men platserna är knappt fyllda till hälften.
– Till hösten har vi totalt 29 elever på hela skolan. Så det är klart att det finns en gräns när man behöver spara pengar, men med utredningen vill vi få en djupare förståelse för vad en nedläggning kan få för konsekvenser, säger Ronny Nilsson (S).
Om skolan läggs ned kommer eleverna att placeras ut i olika klasser på andra skolor i kommunen, samtidigt som personalen flyttas till andra verksamheter.
Ett av flera besparingsförslag
Andra verksamheter som ligger i riskzonen är öppna förskolan samt förskola på obekväm arbetstid. En nedläggning av Oderljunga skola skulle dock innebära den största besparingen, på 5,2 miljoner kronor.
I ett annat scenario kan man komma att lägga ned endast skolans mellanstadium, ett alternativ där kommunen hade sparat 2,4 miljoner.
– Det är klart att jag helst hade sett att man behöll hela skolan, men om man absolut inte ser det som en möjlighet, känns det bättre än att inte ha någon skola alls i Oderljunga, säger Emelie Dockenfelt.
Hör Emelie Dockenfelt och Ronny Nilsson (S) resonera kring skolans framtid i klippet ovan.