Humant papillomvirus (HPV) sprids genom hud- och slemhinnekontakt, och det är vanligt att det smittar vid sex. Det finns över 200 olika typer av HPV och vissa av dem kan leda till cancer. Kvinnor kan till exempel drabbas av livmoderhalscancer.
– Det som man inte tänker på är att många män också kan drabbas av cancer till följd av HPV, säger Tina Crafoord, chef på Folkhälsomyndighetens enhet för vaccinationsprogram.
Killarna ska komma ikapp
Från och med maj kommer Region Skåne erbjuda gratis HPV-vaccin både till män och kvinnor under 27 år som inte vaccinerats mot HPV tidigare. Bakgrunden är att Folkhälsomyndigheten har gett nya rekommendationer för att vaccinera ikapp vissa grupper. Projektet planeras pågå i två år.
– Genom att vaccinera män skyddar man också kvinnor som är ovaccinerade, säger Anna Hlebowicz, vaccinsamordnare i Region Skåne.
Vad är HPV?
HPV är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige och många får någon typ av HPV-virus under sin livstid. De flesta infektionerna läker ut av sig självt men vissa typer av HPV som inte behandlas kan öka risken för cancer.
Varje år får omkring 1 000 kvinnor och 550 män i Sverige någon form av cancer orsakat av HPV. Över 8 000 kvinnor behandlas årligen för cellförändringar, 550 kvinnor utvecklar livmoderhalscancer och cirka 150 dör i sjukdomen.
Det finns en ökad risk för HPV-orsakad cancer bland män som har sex med män, transpersoner och personer som lever med hiv.
Alla barn erbjuds HPV-vaccin i årskurs 5 som en del av det allmänna vaccinationsprogrammet för att skydda mot HPV-relaterad cancer. Flickor har varit inkluderade i programmet sedan 2010 och pojkar har varit det sedan 2020.
Källa: Folkhälsomyndigheten