En delad bild med två sektioner. Till vänster syns en person med långt hår som står i en inomhusmiljö, medan det är otydligt vad som händer i bakgrunden. Till höger visas en vy ovanifrån av en byggnad med skylten ”Västervångsskolan” på fasaden, med entrén i fokus och omgivande gångvägar. Varför byta betygssystem?, betyg, underkänt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera elever som SVT Nyheter har pratat med uttryckte en viss skepsis till att F-betyget kan komma att tas bort. Hör Västervångseleverna Gustav och Elsa i årskurs nio berätta varför i videon ovan. Foto: Simon Melin/SVT

F-betyget kan slopas – så tycker elever på Västervångskolan i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år ska regeringens betygsutredning presenteras, men redan nu väntas den föreslå att slopa F-betyget. Något som får ett tudelat mottagande i Landskrona.

Det kan bli tredje gången på 30 år. För återigen kan betygssystemet i grundskolan ändras. Betyget F bör skrotas och ett nytt betygssystem införas. Det menar regeringens utredare.

Vad handlar förslaget om – och vad tycker elever? Följ med till Västervångsskolan i klippet ovan.

Förslagen får ett varmt välkomnande på bland annat utbildningsförvaltningen i Landskrona. Samtidigt är stadens elever mer skeptiska till förändringen.

– Med dagens system riskerar elever och barn att slås ut ganska tidigt. Tittar vi nationellt är det 15 procent av eleverna i grundskolan som inte kommer in på ett gymnasium och en utbildning som kanske skulle leda vidare till ett yrke, säger Lena Hjelmström som är förvaltningschef på utbildningsförvaltningen i Landskrona.

Varför ska vi byta betygssystem igen? Vilka risker finns? Professor Anders Jönsson svarar på dina frågor om betyg nedan.

Varför byta betygsystem?, betyg, skolbetyg, underkänt. En närbild på en del av ett skolbetyg där ämnen som Matematik och Kemi nämns. Betyget visar också betygsättningar av olika ämnen markerade med bokstaven ”A”. Pappret ser ut att vara del av en bedömningsmatris eller en rapport.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan svarar, Anders Jönsson som är professor i didaktik, på tre frågor om dagens betygssystem. Foto: TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.