En delad bild som visar två sektioner. Till vänster syns en person klädd i en blå kavaj med en otydlig ansiktsdetalj. Till höger håller en annan person i en dokumentformulär med text och tabeller, vilket tyder på administration eller insamling av information.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Här är tre förslag på hur det svenska betygssystemet borde förändras – utredaren Magnus Henrekson förklarar. Foto: Lisa Hallgren/Anders WIklund/TT

Totalsågar dagens betygssystem: ”Inför tiogradig skala istället”

Publicerad

Betyget F bör skrotas och betygssystemet ändras. Det väntas regeringens utredare föreslå i en kommande utredning.

– Det stora problemet i dag är att betygen inte är rättvisa och att vi har betygsinflation, säger utredaren Magnus Henrekson.

Utredningen ska redovisas i början av nästa år. Men redan nu berättar utredaren, nationalekonomen Magnus Henrekson, om delar av innehållet, vilket tidningen Vi Lärare var först med att rapportera.

I en intervju med SVT säger han att ett nytt betygssystem bör införas och att dagens system med betygen F till A slopas.

Många obehöriga elever

Liberalerna har tidigare varit positiva till betyget F. Men F-betyget har också fått mycket kritik eftersom det innebär att en elev som får underkänt i ett kärnämne inte blir behörig till gymnasieskolan. 2023 var det 15 procent av eleverna.
Utbildningsminister Johan Pehrson (L) kommenterade ett slopande av F-betyget så här:

– Jag är beredd att göra allt för att återupprätta den svenska kunskapsskolan och ge alla unga människor en möjlighet att kunna komma i egen försörjning.

Tanken att stoppa betygsinflation

Betygsutredningen tillsattes för drygt ett år sedan för att se över hur betygssystemet kan förändras för att stoppa betygsinflation.

– Väldigt många elever får alldeles för höga betyg i förhållande till sina kunskaper, sa skolminister Lotta Edholm (L) då.

Utredaren menar att betygsinflation kan förhindras genom ett särskilt jämförelsesystem där lärarna måste sätta betyg enligt vissa tvingande ramar. Idag kan betyg sättas godtyckligt, säger Magnus Henrekson.

– Skolorna konkurrerar om eleverna, som kommer med en prislapp. Skolorna själva kan, helt utan yttre kontroll, sätta betygen – eller till och med den enskilda läraren. Det är inte ett vettigt system när man har den konkurrensmarknad som vi har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.