Pappan Joakim Bentsen och sonen Oliver Hellberg. Foto: Leonora Toplica/SVT

Far och son räddade kvinna ur brinnande lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Joakim Bentsen och Oliver Hellberg, far och son, räddade en kvinna ur hennes brinnande lägenhet i Helsingborg. Nu berättar brandhjältarna om det som blev en dramatisk valborgsmässoafton.

Under valborg var Joakim Bentsen och hans son Oliver Hellberg på besök hos vänner för att äta middag. Helt plötsligt såg de genom fönstret att det brann hos grannen.

– Lågorna slog upp i fönstret och jag sade till Oliver ”på med skorna” och så sprang vi tvärs över gatan och bort till grannens port, säger Joakim Bentsen.

Kröp under röken

Helsingborgarna hade tur då både portdörren och kvinnans dörr var olåsta. När Joakim öppnade dörren till lägenheten så vällde det tjock svart rök ut i trappuppgången.

– Jag kröp ned och drog tröjan över ansiktet och kände att det var jättevarmt därinne. Det var som att se igenom kaffe, väldigt rökfyllt var det, säger han.

Joakim lyckades dra kvinnan ut till trappgången. Hans son Oliver sprang upp i byggnaden för att varna andra grannar för branden.

Joakim och Oliver fick undersökas på sjukhuset men de klarade sig utan allvarliga skador. Foto: Privat

Många filmade

Hur kändes det att se din pappa gå in i en brinnande byggnad?

– Det var väldigt läskigt att se honom gå in i röken och jag tänkte bara att det skulle sluta illa, säger Oliver Hellberg.

Efter att polis och ambulans hade anlänt till platsen så fick alla tre åka in till sjukhus för att undersökas.

– Jag var rädd att min pappa skulle bli medvetslös av röken och då hade jag inte kunnat dra ut båda två helt ensam. Därför blev jag arg och chockad när jag såg att många bara stod där och filmade istället för att hjälpa till.

Hyllas av polisen

På Facebook hyllade polisen i nordvästra Skåne pappan och sonens hjälteinsats.

– Många taggade oss i kommentarsfältet och det var så kvinnan fick reda på att vi hade hjälpt henne. Hon skrev till mig och tackade oss och berättade även att hon mår bra efter omständigheterna, säger Joakim Bentsen.

På Facebook hyllade polisen i nordvästra Skåne pappan och sonens insats. Foto: Privat/skärmdump

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.