Allers berättar något om det moderna Sveriges framväxt, enligt stadsarkivarien Sophia Hydén. Nu finns förlagets hela tidningshistoria att ta del av på stadsarkivet i Helsingborg.

Stadsarkivet i Helsingborg har fått Allers arkiv – 400 meter tidningshistoria

Uppdaterad
Publicerad

Reseskildringar från tidigt 1900-tal. Kändisskvaller från 1960-talet. Och så decenniers utgivning av serietidningen Karl-Alfred.

Allt finns nu samlat på Helsingborgs stadsarkiv – och är därmed tillgängligt för forskare och allmänheten.

Allers har djupa rötter i Helsingborg och många helsingborgare har personliga kopplingar och minnen från tidningen.

– Nästan alla har hållit i en tidning som förlaget gett ut. Många minns sin barndom genom tidningarna, ofta positiva minnen, säger Sophia Hydén, stadsarkivarie och chef för Helsingborgs stadsarkiv.

Helsingborg

”Över 100 års populärhistoria”

För två år sedan flyttade Aller förlag sin verksamhet från Helsingborg till Mamö. I samma veva skänktes stora delar av förlagets arkiv till Helsingborg.

Och här finns inte bara Allers-tidningar, utan även en rad andra varumärken som förlaget gett ut.

– Det är över 100 års populärhistoria som vi har fått hit. Med Allers Familj-Journal kan man följa tillväxten i Sverige, hur vi blev ett modernt land, säger hon.

– Vi hoppas att forskarna ska hitta hit till oss. Vi har utvecklat ett samarbete med Lunds universitet som vi hoppas ska bli större.

”Vår oslipade diamant”

I ett nummer från 1938 går det att läsa om den annalkande oron för ett nytt världskrig. I ett annat nummer går det att fördjupa sig om bibelberättelser som har historiska belägg.

– Det är en fantastisk samling. Något man bara får vara med en gång i sin karriär som arkivarie, skulle jag kunna tro. Vi ser det som vår oslipade diamant här på arkivet, säger Sophia Hydén.

Tidigt ute med serier

Allers började tryckas som en illustrerad veckotidning i Helsingborg 1879. Tidningen gick då under namnet Allers Familj-Journal.

Allers var en pionjär när det gällde tecknade serier och korsord. Med tidningen följde ofta klippdockor och olika slags modellkartonger. Tidningen innehöll även noveller, husmorstips och reseskildringar.

Bolaget ger ut ett 20-tal varumärken och hade länge sitt huvudkontor i Helsingborg. En epok gick i graven när Allers för två år sedan, efter ett drygt sekel i staden, lämnade tidningshuset på Landskronavägen för att flytta till Malmö.

Bolaget hade då cirka 200 anställda i Helsingborg.

Källa: Helsingborgs stadslexikon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet