Kartläggningen görs av kommunen för att upptäcka källor till föroreningar av ämnet PFAS, det vill säga industriellt framställda kemikalier som misstänks vara cancerframkallande.
– Det handlar om att inventera verksamheter som kan ha bidragit till PFAS-föroreningar. Vanligast är brandövningsplatser eller där det varit olycksbränder där man använt PFAS-skum. Det kan också handla om avfallsdeponier, säger Michaela Sundström, miljöchef Båstad kommun.
Kan bero på brandövningar
Nyligen tagna prover visar att nivåerna av PFAS i vissa grundvattentäkter i kommunen ökat avsevärt sedan sju år tillbaka, rapporterar P4 Kristianstad.
– NSVA menar att anledningen till att nivåerna ökat beror på att man idag analyserar fler PFAS-ämnen, halten av enskilda PFAS-ämnen har inte ökat, säger Michaela Sundström.
Bland annat visar prover i en dricksvattentäkt i Förslöv på höjda nivåer.
– Vi vet att försvaret har haft brandövningar där uppe men vattentäkten är två kilometer bort så det är inte helt säkerställt att det är just den verksamheten det kommer från. Men man kan ana att det finns ett samband, säger Michaela Sundström, miljöchef Båstad kommun.
Nivåerna ska däremot inte vara skadliga för konsumenten, menar miljöchefen.
Prover gjordes redan för sju år sedan
Redan 2014 kontrollerade NSVA, Nordvästra Skånes vatten och avlopp, grundvattentäkterna i Båstad och då upptäcktes höjda nivåer av PFAS i en annan grundvattentäkt i Förslöv. Den stängdes då av och har varit stängt sedan dess.
Varför kartlägger ni detta först nu?
– PFAS är en relativt ny förorening och det saknas mycket kunskap inom området. Kommunerna är sedan 2018 skyldiga att kartlägga PFAS enligt åtgärdsplanen för Västerhavets vattendistrikt, så vi försöker fullgöra vårt ansvar enligt åtgärdsplanen.
PFAS har även upptäckts i Ängelholm och där kräver nu de styrande politikerna svar från regeringen vad som görs för att stoppa läckaget. Hör mer om detta i klippet nedan.