Martin Bergström, forskare på Lunds universitet har skrivit flera rapporter om vård av unga brottslingar. Foto: SVT

Forskaren: Ingen vet om vården av unga kriminella fungerar

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige är målet enligt Socialstyrelsen att vårda ungdomar som begår brott och hålla dem borta från fängelsestraff så långt det går. Men det saknas bevis för att det vårdprogram som idag används för att få unga kriminella på rätt bana ens fungerar.

Forskaren Martin Bergström på Lunds universitet har skrivit flera rapporter angående vård av unga och han är kritisk till hur den fungerar.

– Det finns ingen som kontrollerar att man verkligen genomför det man säger att man ska göra. Det är lite av vilda västern, säger han.

Helsingborg

Konsekvenserna av det är svåra att se, menar han, eftersom det finns så lite forskning i ämnet.

– Problemet är att vårdprogrammen kan ha negativ effekt för barnen eller så kan de ha positiv effekt för barnen. Vi har ingen kunskap. Det är lite som att köpa grisen i säcken, säger han.

”Saknas bevis”

Han får medhåll av Stina Holmberg, forskning- och utvecklingsråd på Brottsförebyggande rådet.

– Vi vet inte så mycket om vårdprogrammens effekter. En hel del bygger på program som har skapats i andra länder och utvärderas där. Men det finns inga svenska utvärderingar där man har följt upp vad olika program inom socialtjänsten har för effekter.

Hon menar att man idag vet mer om vad som inte fungerar än det som fungerar.

Stina Holmberg, forsknings- och utredningsråd på Brottsförebyggande rådet. Foto: Lieselotte van der Meijs

– Det är olyckligt att kunskapsbasen för det sociala arbetet bland ungdomar är så svagt. Men samtidigt kan inte socialtjänsten luta sig tillbaka och säga; det här kan vi inte göra för att vi inte kan säga något om den vetenskapliga effekten. De måste agera.

Risk för kriminell smitta

Generaldirektörerna vid både Statens institutionsstyrelse och Socialstyrelsen är däremot båda överens om att det finns flera risker med att placera barn och unga på låsta institutioner. Det handlar bland annat om att ungdomar lär sig av andra unga med kriminell problematik när de placeras tillsammans. 

Martin Bergström vill vara tydlig med att ingen skugga ska falla över socialtjänsten, som han menar gör sitt bästa i ett ostrukturerat system.

– Det är ett ganska nytt forskningsfält och det tar lång tid innan man bygger upp en kunskapsbas. Det finns inga krav på att programmen egentligen måste ha effekt, eller att man måste kontrollera det här inom socialvården. Men det betyder inte att det man gör är dåligt, det är bara de förutsättningar vi har, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet