Fortsatt turbulens i Klippan: Nytt försök att sparka politiker ur Moderaterna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsens ordförande Anna Andresen (M) styr Klippan med bland annat före detta, numera uteslutna, Sverigedemokrater. Nu vill Moderaterna i Klippan utesluta henne ur partiet – igen. Hör mer i klippet ovan. Foto: Linda Ekström

Fortsatt turbulens i Klippan: Nytt försök att sparka politiker ur Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad

Tre gånger har Moderaterna i Klippan förgäves försökt få partiet att utesluta sin medlem Anna Andresen som styr kommunen, bland annat ihop med de före detta Sverigedemokraterna – som blivit uteslutna från sitt parti.

Nu blir det ett fjärde försök från Moderaterna.

Hör Anna Andresen (M) och Ulf Bengtson (M) om turbulensen i klippet ovan.

På torsdagen röstade Moderaterna i Klippan om att utesluta kommunstyrelsens ordförande Anna Andresen (M) ur partiet. Och med röstsiffrorna 33-13 blev beslutet att göra ett fjärde försök hos partiet – trots att svaret blivit nej de tre tidigare gångerna.

– Det är jättetråkigt, säger Anna Andresen.

Bakgrunden är den turbulens i i politiken som började ganska snabbt efter valet 2022. Moderaterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna med stöd av Västerpartiet planerade att styra kommunen tillsammans.

Två sade nej

Men – två moderater, Anna Andresen och ytterligare en person, valde att säga nej till den modellen. Då förlorade den konstellationen majoriteten i fullmäktige.

– Om vi hade fått en socialdemokratisk kommunstyrelseordförande hade jag svikit mina väljare, förklarar Anna Andresen.

Istället blev hon själv högsta politiker i en helt annan grupp som nu fick en majoritet: Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och det lokala partiet Vår Framtid i Klippan.

Klippan styrdes av ”vildar”

Men då började den politiska turbulensen i Klippan på allvar. Så gott som alla SD-ledamöterna blev utsparkade ur sitt parti sedan de släppt in två tidigare aktiva nazister på ledande positioner.

Därmed styrdes Klippan plötsligt av ett gäng politiska ”vildar” – som till slut valde att gå med i Vår Framtid i Klippan.

”Sitter på två stolar”

Men moderaternas ilska över att bli snuvade på makten i Klippan har inte lagt sig. På torsdagens årsmöte i det lokala partiet fanns en motion som fick stöd av den lokala styrelsen: Begär att partiet utesluter de båda moderater som bytte sida.

– Anna sitter ju på två stolar när hon är med och styr med andra partier samtidigt som hon är medlem hos oss. Det är ohållbart, säger Ulf Bengtsson, avgående ordförande för Moderaterna i Klippan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.