Över ett halvt sekel har gått sedan företaget BT Kemi, som bland annat tillverkade växtbekämpningsmedel, kom till Teckomatorp. Sedan skandalen med nedgrävda gifttunnor och förorenat vatten uppdagades på 1960- och 70-talet har frågorna om hur området ska saneras och vem som ska bekosta det dribblats fram och tillbaka mellan myndigheterna och Svalövs kommun.
I slutet av 70-talet, när fabriken till slut sprängdes, menade experter att regnvattnet skulle spola bort föroreningarna inom tre år. Saneringen av BT Kemi:s mark påbörjades så sent som för tio år sedan.
”Försvinner med tiden”
Miljöskandalen har präglat orten och ortens rykte och kommer att så göra en tid framöver, tror Stig Larsson som bor i Trä strax utanför Teckomatorp.
– Det kommer att ta ett par generationer, men sedan försvinner det med tiden, som allt annat, säger han.
Carita Mallvander som bor på orten håller inte med:
– Jag hoppas att stämpeln aldrig försvinner, då är det ju som om miljöskandalen aldrig hände. Men det gjorde den ju faktiskt och det var fruktansvärt, säger hon.
En attitydundersökning från Svalövs kommun har visat att en majoritet av invånarna i Teckomatorp är för en fortsatt sanering där den förorenade jorden forslas bort. Men långt i från alla.
Stig Larsson är skeptisk till beslutet att återigen börja gräva i marken under det gamla fabriksområdet.
– Det vore bättre att bara låta det vara.
Han får medhåll av en annan Teckomatorpsbo, Gunnel Andersson:
– Låt det ligga. Det kostar ju också.
Grävarbete väntar
Men Svalövs kommun anser sig ha bra på fötterna. Beslutet att gräva har föregåtts av en studie där tekniska och miljömässiga för- och nackdelar med olika åtgärder utvärderats.
Ett alternativ har varit att kapsla in den förorenade jorden i marken. Ett annat att fortsätta som man gör idag: att pumpa bort förorenat vatten och låta området vara inhägnat av staket. Även bland politikerna råder relativt stor enighet.
– En klar fördel med att gräva är att man får bort gifterna och den förorenade jorden. En nackdel är att det kostar mycket pengar, säger David Bohgard, projektledare på BT Kemi efterbehandling.
Saneringsarbetet beräknas att vara klart år 2021 och kommer då att ha kostat en halv miljard kronor.