Mer än var tionde kommun i Sverige saknar i dag bankkontor. Antalet fysiska kontor har minskat drastiskt.
– Det är pengarna som styr och de som lider är landsbygden och småkommunerna, säger perstorpsbon Hans-Erik Ståhl.
2008 fanns det 1 987 bankkontor i landet. Förra året, alltså 15 år senare, fanns det 959.
– Jag har varit med om tre banker här hittills. Nu är det många i min generation och lite yngre som blir glada att det finns en bank som vågar ta steget och flytta till lilla Perstorp, säger Hans-Erik Ståhl.
Landsbygden stora förloraren
Enligt Svenska bankföreningen är det framför allt landsbygden som har drabbats. Bankerna har stängt ner de lokala kontoren när allt fler människor börjat sköta sina bankärenden online.
– Närheten till det lokala kommer längre och längre ifrån, jag tror inte att det är bra, säger Annika Nilsson, näringslivschef på Perstorps kommun.
Bankkontorens snabba försvinnande påverkar både invånare och företagare. Situationen försämras när den verkligt lokala kunskapen försvinner, enligt Svenska bankföreningen.
Föreningen menar att brist på lokal kunskap ger sämre möjligheter till lån för företagare och gör det svårare för företagarna att hantera kontanter och sina dagskassor.
– Det är jätteviktigt i en kommun att ha ett bankkontor. Det är grundplåten i samhället. Det här är jättebra för tillgängligheten – för näringslivet, föreningslivet, våra medborgare och inte minst för kommunen, säger Annika Nilsson.
Nya förutsättningar för företagare
Många perstorpsbor är nu nöjda att en bank öppnat upp igen, sex år efter att det senaste bankkontoret stängde ner. Perstorpsbon Bianca Enache har precis startat eget företag och vill öppna både privat- och företagskonto på banken.
– Det är jättebra, vi är rätt många som vill slippa köra till en annan stad. Perstorp är inte så litet, det är mycket enklare med en bank här.