Ett nytt vittne påstår att kvinnans sociala medier kan ha blivit hackade. Foto: Facebook/TT/TT

Åklagarens nya bevis mot misstänkta IS-kvinnan

Publicerad

På onsdagen fortsätter hovrättsförhandlingen mot Landskronakvinnan som i tingsrätten dömdes till fängelse för att ha fört sitt barn till IS i Syrien, mot barnets pappas vilja. Efter ett uppehåll i förhandlingarna presenterar nu åklagaren nya bevis.

Bevisuppgifterna som åklagaren skickat in till Hovrätten över Skåne och Blekinge är nästan 600 sidor. Till största del består de av resultatet från en tömning av kvinnans facebookkonto.

Den visar bland annat konversationer, gillade sidor, vänförfrågningar och kommentarer på andras inlägg.

– Jag tycker bevisen bevisar att kvinnan frivilligt rest dit och uppehållit sig där och det framgår att hon var medveten om att det varit en konflikt, säger åklagare Claudio Gittermann.

– Och att det också framkommit i samtal att hon inte haft för avsikt att komma tillbaka.

Kvinnan har själv sagt i förhör att hon blev tillfångatagen av terrorgruppen.

Har förhörts på nytt

Bevishandlingarna innehåller också ett kompletterande förhör med kvinnan angående de nya uppgifterna. Förhören ägde rum förra veckan men varade bara i en kvart, eftersom kvinnan utnyttjade sin rätt att inte svara på några frågor.

Inlägg från kvinnans facebooksida användes som bevis mot henne i tingsrätten. Kvinnan har dock själv hävdat att hennes konto var kapat och att det alltså inte var hon som skrev de aktuella inläggen. Till hovrätten har försvaret även kallat ett nytt expertvittne som ska förhöras om hur terrorgruppen tar över och utnyttjar kvinnors sociala medier. Det vittnet har inte hörts än.

Paus i förhandlingarna

Förhandlingarna i hovrätten tog en paus i samband med att de nya bevisen anlände från USA. Utöver onsdagen är ytterligare en förhandlingsdag inplanerad den 9 juni.

Den 9 juni ska försvarets nya vittne förhöras, se mer i klippet nedan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.