Unga politiker i Åstorp tror att det går att få fler att rösta i EU-valet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På vissa håll i Skåne är deltagandet i EU-val väldigt lågt, som i Åstorp. Nu vill unga politiker i kommunen att mer görs för att få fler att rösta. Foto: Joel Sund/SVT Nyheter

Här bryr sig de unga inte om EU-valet – inte ens var tredje röstar

Uppdaterad
Publicerad

Den 9 juni är det dags för EU-val, men det brukar vara svårt att få unga att engagera sig och rösta i valet. 2019 röstade inte ens hälften av Skånes unga och allra lägst valdeltagande var det i Åstorp.

Valdeltagandet bland unga brukar vara betydligt lägre vid EU-val än vid riksdagsval. Åstorp var tillsammans med Burlöv och Östra Göinge de kommer som hade lägst valdeltagande i Skåne. Inte ens var tredje gick och röstade.

Unga politiker i Åstorps kommun tycker nu att mer behöver göras för att få unga att rösta.

EU-val 2024

– Jag tror att det handlar om att man inte förstår att man har rätt att rösta i EU-valet, säger Ella-My Hultberg (C), 26 år.

– Jag är en av dem, jag fick höra att ”det är inte så viktigt”. Men när man sätter sig in i i det förstår man att det är superviktigt att rösta i alla val man kan för att kunna få det som du vill ha det.

Hon sitter med i Centerpartiets styrelse i Åstorp, är ersättare i en nämnd och siktar på att få fler uppdrag som politiker framöver.

”Vi är här för att lyssna”

Vid det förra EU-valet, 2019, var det enbart 29 procent av invånarna i Åstorps kommun 18-29 år som röstade.

Vad behöver ni göra för att fler unga i Åstorp ska rösta?

– Vara mer ute på gator och torg, komma till deras skolor och prata, synas på sociala medier, vara på föreningar. Verkligen få dem att förstå att vi är här för att lyssna på er.

Mindre än hälften bland unga röstade

Högst valdeltagande bland unga i Skåne hade Lunds kommun, där röstade 68 procent av alla i åldrarna 18-29 år. Den unga politikern Isis Johansson (S), 17 år, tror nu att mer behöver göras för att få fler att rösta i Åstorp.

– Jag tror att det framförallt handlar om att utbilda unga om att EU-valet finns, säger hon.

Isis Johansson är styrelseledamot för S-kvinnor i Åstorp, engagerad i SSU och arbetarekommunen i Åstorp.

I hela Skåne var det i snitt 45 procent av de unga som gick och röstade förra valet. I det senaste riksdagsvalet låg valdeltagande hos unga på över 80 procent.

– Det är väldigt ofta att vi pratar om valet till riksdagen i skolan, men det är ingen som pratar om EU-valet, säger Isis Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet