Bilden på tosnfisken som jagar en horngädda

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robin Galczewski tog sin livs bild i Öresund. Samtidigt filmade hans kompis Daniel Svensson hela förloppet. Foto: Robin Galczewski

Här fångas tonfiskens jakt på horngäddan – bilden sprids över världen

Publicerad

Redan som barn fascinerades Robin Galczewski av sina släktingars historier om att det funnits tonfisk i Öresund. När arten kom tillbaka för några år sedan inleddes jakten på den perfekta bilden av fisken. För två veckor sedan kom fullträffen.

– Efter att jag publicerade på facebook har fiskeentusiaster från hela världen hört av sig. Även flera utländska medier – bland annat USA today, säger Robin Galczewski.

Han och hans kompis Daniel Svensson ger sig ut flera gånger varje år för att spana efter tonfisk.

– Torsken och sillen minskar. Då kan man glädja sig åt att dessa fantastiska fiskar har kommit tillbaka. De är som 500 kilo tunga torpeder i vattnet, säger Robin Galczewski.

Riktade kameran mot horngäddorna

Söndagen 8 september när de befann sig mellan Helsingborg och Helsingör var de precis på väg att avsluta utflykten när Robins son pekade mot vattnet.

– Jag såg några horngäddor och riktade kameran mot dem. Plötsligt dyker tonfisken upp men jag trodde först att jag hade zoomat in för mycket. Det är mycket som ska stämma för att det ska bli sen sådan bild som det faktiskt blev.

Se när tonfisken hoppar upp mot båten och Robin lyckas ta sin drömbild i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.