Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Syskonen Ebba och Alvin är några av barnen som har fått lära sig mer om värmlandsfåren på Citadellet. Se när de träffar djuren i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Här får Landskronas förskolebarn lära sig hur man är en bra fårvän

Publicerad

Inför sommaren har flera får och lamm släppts ut på bete på Citadellområdet i Landskrona. För några av stadens yngsta invånare blir det en möjlighet att lära sig mer om hur man tar hand om djuren.

Fåren har tidigare fått beta på Citadellområdet, men ett renoveringsarbete ledde till en paus på fem år. Men i maj fick fåren, som kommer från Karlslunds djurpark, återvända till vallarna.

– De får vara här för att de är otroligt duktiga på att beta. Istället för att ha stora maskiner som tar hand om våra vallar får fåren helt enkelt göra det, säger djurvårdaren Joakim Ahlgren.

Alla som besöker Citadellet har möjlighet att hälsa på fåren under sommaren. Däremot uppmanas besökarna att exempelvis inte mata djuren.

Finns det inte en risk att det händer ändå, när fåren får beta på ett ställe där det rör sig mycket folk?

– Det är en stor risk, absolut. Men här på Citadellområdet tycker vi att det har varit väldigt lite av just det eftersom det redan finns så mycket gott gräs för dem i hagarna, säger Joakim Ahlgren.

Barn fick hälsa på i hagen

Några som har fått lära sig mer om fåren, och hur man ska ta hand om dem, är barnen på Förskolan Selma Lagerlöf.

I djurvårdarnas sällskap fick de passa på att komma in i hagen och klappa på djuren.

– De är mjuka, säger fyraårige Alvin Nielsen Loneryd.

– Men inte det allra mjukaste, för jag har klappat mycket kaniner också, berättar storasystern Ebba.

Se när barnen får träffa fåren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.