Här bygger ungdomar ett tryggare Fredriksdal – via datorspel

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar i Helsingborg har fått möjligheten att påverka hur kommunen kan göra Fredriksdal tryggare och trevligare. Via ett datorspel har de byggt förslag på hur området kan bli säkrare.

– Det är roligt att vi unga får engagera oss och att det inte bara är de äldre som gör allt, säger Filippa Birkner.

När SVT Nyheter Helsingborg besöker Tryckhuset på Fredriksdal sitter 25 ungdomar fastklistrade framför datorerna. Nu ska de påverka sin omgivning.

Under två dagar på sportlovet fick 25 ungdomar, i åldrarna 13 till 15, möjligheten att komma med förslag på hur de vill man ska utveckla Fredriksdal.

– Vi vill göra det bättre både för äldre och för yngre, säger Filippa Birkner.

Se några av ungdomarnas förslag i klippet ovan.

Simulerad digital värld av Fredriksdal

Det är en workshop mellan Helsingborgsstad, Block by Block och FN-projektet ”Her City” där ungdomar genom ett datorprogram får konstruera sina idéer och lösningar på vad de ser som problem och möjligheter i stadsdelen.

Det handlar om att upptäcka exempelvis mörka platser på sena kvällar och nätter, men också avsaknaden av lekplatser och andra aktiviteter.

– Jag har spelat ända sedan jag var liten så det är coolt att ha en så stor påverkan genom ett spel, säger Nora Darlista.

Förslagen kan bli verklighet

Workshopen är ett tillvägagångsätt för Helsingborg stad att inkludera yngre människor som annars kan vara svåra att nå.

– Vi jobbar med skollovspraktik där ungdomarna kan få vara med och påverka för att öka tryggheten och trivseln i Fredriksdal, säger Malin Grahn Marksell strategisk utvecklare på arbetsmarknadsförvaltningen.

De bästa förslagen kommer att skickas vidare till stadsbyggnadsförvaltningens arkitekter som sedan ska skissa vidare på förslagen och presentera dem till ungdomarna och Helsingborgs invånare.

– Det kanske blir byggt på riktigt och det hade varit coolt, säger Filippa Birkner och Nora Darlista samtidigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.