– Vi ser att det finns en utbredd problematik inom just detta område, och att internet gjort det ännu bredare, säger socialsekreteraren Julie Bergman.
Både hon och kollegan Ann-Charlott Salomonsson har på senare år märkt av att fler transpersoner säljer sex och att annonserna för sugardejting blivit vanligare.
De märker också att det kryper allt längre ner i åldrarna. En del av det förebyggande arbetet är därför nära samverkan med skolor.
– Vi informerar om hur vanligt det är att få ett direktmeddelande via appar, redan i tidig ålder. Som förälder är det viktigt att vara nyfiken och uppmärksam på det som händer i telefonen eller på datorn, berättar Ann-Charlott Salomonsson.
Nu gör Helsingborgs stad nya satsningar för att få bukt med människohandel och prostitution.
Tar över ansvaret för existerande nätverk
Anledningen till att Helsingborg blev pilotstad för projektet grundar sig i ett politiskt beslut om att satsa på dessa frågor, berättar socialsekreteraren Agnetha Wendel. ”Stad för stad” är ett metodmaterial som frälsningsarmén byggt upp tillsammans med Länsstyrelsen Skåne.
Sedan nätverket startades 2016 har Helsingborgs stad arbetat aktivt inom dess ramar, men vid årsskiftet tog de över samordnaransvaret.
– Helsingborg vill vara en förbyggande stad som når ut till så många som möjligt. Man vill vara en förebild för andra kommuner, fortsätter Agnetha Wendel.
I nätverkets kärngrupp finns socialförvaltningen, frälsningsarmén och polisen. Därtill är en rad andra aktörer involverade: civilsamhället, fastighetsbolag, en bevakningsgrupp och en hotellgrupp. På så vis ska modellen kunna nå ut i samhället, på bred front.
Hör mer om det uppsökande arbetet i inslaget.