Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helsingborgs kulturdirektör Mats Hallberg vill flytta upp stans kultursamlingar ur källarmagasinen till Dunkers kulturhus. Se delar av konsten i klippet. Foto: SVT

Helsingborgs kulturskatter ska upp ur källarförråden – muséet flyttar in på Dunkers

Publicerad

Över 8000 konstverk och hundratusentals kulturföremål finns inlåsta i Kulturmagasinet på Fredriksdal. Men nu ska de kunna visas på Dunkers kulturhus, som också fått ett nytt uppdrag.

I många år har det knappt gått att se de kulturskatter som Helsingborgs museum hyser i sina källarmagasin.

– Nej, de har inte visats alls i större omfattning utan bara i spridda skurar, säger kulturdirektören Mats Hallberg.

Men nu ska muséet överta tredje våningen i Dunkers kulturhus på tusen kvadratmeter.

– Här kommer man att kunna lyfta fram muséets konstsamling som består av mer än 8000 verk, parallellt med vår nya stadshistoriska utställning, säger Mats Hallberg.

Dunkers har saknat identitet

Beslutet har föregåtts av en utredning om Dunkers kulturhus som visat att den röda tråden kring huset saknats och att man nu vill satsa på ett tydligare uppdrag.

– Det är tyvärr så att identiteten kring Dunkers kulturhus varit oklar, menar Mats Hallberg.

– Nu ska vi lyfta konsten i Helsingborg på ett nytt sätt. Vi kommer att fokusera på samtidskonst på nedre plan, men också lyfta vår egen konstsamling som tidigare inte haft en egen yta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.