Kvinna som kontorsarbetar utomhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Titta på klippet för att höra om möjligheterna att kontorsarbeta utomhus i det nordiska klimatet. Foto: SVT/Joel Sund

Trots det svenska vädret: Forskaren pushar för kontorsarbete utomhus

Publicerad

Stillasittande. Stress. Brist på dagsljus. Kontorsarbetaren spenderar många timmar inomhus varje dag – och mår dåligt av det. Nu pushar forskare och ett initiativ i Helsingborg för utekontoret.

Går det då att kontorsarbeta utomhus i Sverige? Absolut, menar Charlotte Petersson Troije, arbetslivsforskare vid Malmö universitet och Mälardalens universitet.

– Det behöver inte alls vara så svårt, men det finns hinder som snarare ligger i hur vi ser på arbete, säger hon.

Hon har nyligen disputerat med avhandling inom arbetslivsvetenskap, som handlade om just kontorsarbete utomhus. Resultatet: det är högst möjligt. Om arbetsuppgifter och omgivning tillåter det.

Får dåligt samvete

Men starka normer i samhället styr vad kontorsarbete uppfattas vara och hur det ska gå till, menar forskaren.

– Det är oerhört många som ger uttryck för ett dåligt samvete när de går ut och jobbar. Ofta med en kommentar i stil med ”trots att jag gör precis samma sak som inne så känns det som att jag smiter ifrån arbetet”, säger hon och fortsätter:

– Om vi kan tänka oss att ifrågasätta och ompröva vår syn på hur vi menar att ett ordentligt arbete ska se ut, så finns det verkligen mycket att hämta.

Helsingborg går före

Redan i dag finns exempel på hur kontorsarbete utomhus kan se ut. Fredriksdals museer och trädgårdar i Helsingborg har skapat satellitkontor utomhus med fasta arbetsstationer, men också mobila och uppfällbara som kan köras ut i den stora, gröna parken. Detta initiativ visade de upp under konferensen Outdoor office day i juni.

– Vi har inget hållbart arbetsliv, det är alldeles för många som går in i väggen. Naturen en outnyttjad resurs när det gäller att arbeta förebyggande, säger Catharina Nilsson, projektledare Friluftskontoret.

Hennes råd är att börja där det går. Möten med många personer i en park, samtal, reflektion och planering på promenad, svara på mejl under ett träd med hjälp av ett mobilt skrivbord, teamsmöten i en trädgård.

– Det räcker inte att bara placera ut möbler, utan du måste jobba in det i organisationskulturen. Och förändring är inte lätt.

Med tanke på vädret i det här landet, är det ens möjligt med utekontor?

– Man behöver ha en reservlokal och det har vi fixat här. Man behöver känna sig trygg att man kan jobba inomhus om himlen skulle öppna sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.