• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En familj vid en översvämmad hästhage.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjen Bergkvist-Trotzig får använda höga stövlar för att ta sig runt i de nyrenoverade hästhagarna. Foto: Johan Dernelius

Hennes hagar ligger under vatten: ”Det forsar in som en flod”

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningar nästan hela hösten och stor risk för skador. Så ser det ut för Josefine Bergkvist utanför Ängelholm, vars hagar ligger under vatten. Nu vill hon att kommunen ska minska vattenflödet i ån.

– Det forsar in som en flod, säger Josefine Bergkvist om vattnet som kommer in genom staketet.

I Munka-Ljungby utanför Ängelholm har Josefine hagar för sina hästar som hon tränar upp inför tävlingar. Efter både oväder och snöfall har Rönneån svämmat över rejält och lagt Josefines hagar nästan helt under vatten.

Översvämningarna i Skåne vintern 2024

Så har det varit i princip hela hösten säger hon.

Oro över bestående skador

När hon flyttade till tomten förra året köpte hon nytt staket till hagarna för 100 000 kronor. Nu undrar hon hur länge det kommer stå pall mot vattnet. Samtidigt ligger mycket bete under vatten och försvinner.

– Jag blir såklart irriterad över att så mycket av mina hagar försvinner, och så blir jag ju orolig att det ska bli bestående skador, säger hon.

Tidigare i vinter var det också översvämmat, men frös till is, berättar hon. Sen snöade det, vilket ledde till att det inte gick att se var ån gick och att hennes son gick igenom isen.

– Det gick bra men det blev ganska farligt.

Kommunen: fastighetsägarens ansvar

En anledning till att ån svämmar över så kraftigt är att kommunen tappar Rössjön på vatten, för att inte få en dammbristning.

– Jag tänker bara att måste man tappa ut så mycket på en gång? Hade man kunnat tappa lite långsammare? säger Josefine bergkvist.

Säkerhetschefen för Ängelholms kommun, Jan Klauser menar att man redan har begränsat hur mycket vatten man släpper ut från Rössjön, men att det är nödvändigt att släppa ut.

– När det sker sådant här så har man ett väldigt långtgående ansvar som fastighetsägare. Det är i mångt och mycket att ta kontakt med sitt försäkringsbolag. Det är viktigt att komma ihåg, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Skåne vintern 2024

Mer i ämnet