Tommy Carlstein står vid Kävlingeån i Gårdstånga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Gårdstånga menar Tommy Carlstein att man borde ha byggt vallar då bostäderna ligger så pass nära vattnet. Nu har flera av dem drabbats av de höga vattenflödena. Foto: Anna Palmgren

Kritiken efter översvämningar och torka: ”Skåne behöver en vattenplan”

Publicerad

Situationer med för mycket, eller för lite, nederbörd blir allt vanligare. Efter den senaste tidens översvämningar i Skåne anser Tommy Carlstein, pensionerad kulturgeograf, att det är bråttom med en övergripande vattenplan.

Att samhällsplaneringen inte har hängt med i klimatförändringarnas takt anser Tommy Carlstein är tydligt. Han är pensionerad kulturgeograf och samhällsplanerare, även docent vid Lunds universitet.

När han står vid Kävlingeån i Gårdstånga konstaterar han att det borde ha byggts vallar för att skydda bostäderna.

Översvämningarna i Skåne vintern 2024

– Det är bekymmersamt, säger han.

Efterlyser brett samarbete

Om somrarna finns andra bekymmer. Sommaren 2023 började med omfattande torka, för att sedan skifta till kraftiga regn. Lantbrukarna fick det tufft. Framöver behövs större satsningar på vattenreservoarer.

– Det hjälper inte om vi räddar åkermarken om det inte finns vatten att bevattna den med, säger Tommy Carlstein.

Vad han tror krävs är ett brett samarbete mellan exempelvis kommuner, länsstyrelser, organisationer och företag för att ta fram en övergripande vattenplan.

Länsstyrelsen: Klimatanpassning inte löst

Kristian Wennberg, enhetschef för vattenenheten på Länsstyrelsen Skåne, säger att det finns många arbeten igång – men som fokuserar mer på specifika problemområden. Arbetena pågår lokalt, regionalt och nationellt.

– Men generellt att jobba med klimatanpassning är inte något vi har löst. Det finns mycket att göra, säger Kristian Wennberg.

Han berättar att det slopade bidraget till länsstyrelsernas arbete med klimatanpassning också har inneburit att deras roll minskat på vissa områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Skåne vintern 2024

Mer i ämnet