Enligt Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung drabbas ungefär 6000 personer av ett hjärtstopp utanför sjukhus varje år. Av dem räddas idag 677.
– Vi har sett från andra länder att det går att öka antalet överlevande ytterligare med ännu bättre beredskap och tillgängligare hjärtstartare, berättar hon.
Begränsad tillgänglighet räcker inte till
För tio år sedan hade sex av tio kommunhus en hjärtstartare. Hjärt-Lungfondens senaste undersökning visar att den siffran nu stigit till nio av tio. Trots att allt fler kommunhus nu är utrustade med hjärtstartare är det bara en av tio som är tillgänglig under dygnets alla timmar.
– Det räcker faktiskt inte till. De flesta som drabbas av ett hjärtstopp gör det utanför sjukhus och då är tiden väldigt viktig, menar Kristina Sparreljung.
Bjuv sticker ut
Bland Skånes 33 kommuner är det enbart en som har en registrerad hjärtstartare tillgänglig dygnet runt i anslutning till sitt kommunhus: Bjuv.
Här har hjärtstartaren varit uppsatt på kommunhusets fasad sedan ungefär två år tillbaka. Genom tydlig skyltning och belysning ska startaren vara både lättåtkomlig och synlig även utanför verksamhetstider.
– Vi valde att placera den på kommunhuset för att det är centralt placerat och mycket folk i rörelse här – dels genom närheten till järnvägsstationen, dels till skateparken och friluftsbadet, berättar Bjuvs trygghetssamordnare Stefan Nilsson.
Tror du att allmänheten har koll på att det finns en hjärtstartare här?
– Jag hoppas att man har koll på de hjärtstartare som finns tillgängliga dygnet runt inom kommunen. När de sattes upp kommunicerade vi det på sociala medier och vi har även informerat om det i möten med medborgare och andra verksamheter.
HJÄRTSTARTARE I NORDVÄSTSKÅNE
I nordvästra Skåne har har samtliga elva kommuner en hjärtstartare i anslutning till sitt kommunhus, men bara Bjuv har sin tillgänglig dygnet runt. Övriga kommuner har startare tillgänglig under verksamhetstider.
Varken Ängelholm, Svalöv eller Åstorp har sina registrerade på hjärtstartarregistret.