Hockeyspelaren Nick Sörensen, tidigare Röglespelare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt en ny studie riskerar hockeyspelare som får många hjärnskakningar att drabbas av bland annat depression och ångest. Hör det före detta NHL-proffset och Röglespelaren Nick Sörensen berätta om sin mörka tid. Foto: Erik Danielsson/SVT

Hockeyspelaren Nick Sörensen fick sju hjärnskakningar – drabbades av djup depression

Uppdaterad
Publicerad

I ett skånederby 2019 fick Röglespelaren Nick Sörensen sin sjunde hjärnskakning. Den matchen blev slutet på karriären och början på en lång och mörk period med depression och självmordstankar.

– Det jag upplevde då skulle jag inte önska min värsta fiende, säger han.

Problemen med hjärnskakningar inom ishockeyn har varit kända länge och nu visar en ny studie från Lunds universitet att förekomsten av depression, ångest och utmattning ökar rejält för de spelare som råkat ut för flera hjärnskakningar.

Idrott och psykisk ohälsa

– Efter en eller två hjärnskakningar syns oftast inget samband. Det är starkast för dem som haft tre hjärnskakningar eller fler. Då bör man ha extra mycket koll, säger Mitchell Andersson, doktorand i psykiatri.

Oklart vad som orsakar symtomen

Vad som orsakar symtomen är inte helt klarlagt.

– Vi vet inte säkert om det är fysiska förändringar i hjärnan eller faktorer som stress och press efter hjärnskakningarna som leder till de psykiska besvären, säger Mitchell Andersson.

Hör Nick Sörensen berätta om perioden efter hjärnskakningarna och om vägen tillbaka i klippet ovan.

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta på deras hemsida.

Jourhavande präst nås via 112, be om att få prata med jourhavande präst. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta eller mejla.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd 020–181800. Alla kvällar 19–22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Här finns även en längre lista med var du kan vända dig.

Mitchell Andersson är doktorand i psykiatri och är expert på vad man bör göra om man drabbats av upprepade hjärnskakningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mitchell Andersson är doktorand i psykiatri och är expert på vad man bör göra om man drabbats av upprepade hjärnskakningar. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och psykisk ohälsa

Mer i ämnet