– Lyssna själv på pannacottan! Inte minsta skvalp – hör du? Det betyder att den stelnat och är klar att servera, säger Brigida och håller nöjt den lilla dessertbägaren mot örat.
Förödande felmedicinering
Hon hade många års rutin som kock innan hon blev blind genom en förödande felmedicinering för fem år sedan. Den första tiden efter tragedin, berättar hon, var nattsvart. I dubbel bemärkelse.
– Men så till slut tänkte jag att antingen låter jag det här äta upp mig – eller så går jag vidare, berättar Brigida. Och tillägger:
– Kanske bidrog det också att kommunen föreslog färdiglagad ”blindmat” i små lådor. Fan heller, tänkte jag.
Det var i det läget hon beslöt att återuppta matlagningen. Trevande till en början, men med tiden har andra sinnen tagit vid där synen felar.
– Hörseln har blivit fantastisk. Man lär sig hur det låter när potatis kokar och biffarna steks på rätt värme. Och så känseln förstås, mina fingrar är överallt i maten, säger Brigida och skrattar.
Sextio gäster
SVT Nyheter Skåne träffar henne i köket på festlokalen Hovdala på Bjärehalvön, bara ett stenkast från hennes hem i Hallavara. Där leder hon förberedelserna för en galamiddag påföljande dag för synskadades riksförbund. Brigida lagar i princip all mat själv åt de sextio gästerna.
– Jag har valt ut sådant jag själv tycker är gott plus att det ska vara lätt att äta. Alla gästerna har ju någon form av synnedsättning, även om det bara är kocken som är helt blind, konstaterar Brigida.
På menyn står laxmousse på kavring, hjortwallenbergare med potatismos och därefter dubbla efterrätter – pannacotta och Budapeststubbe.
Birgitta är formellt sjukpensionär och betonar att hon arbetar helt ideellt med den stundande festmiddagen. Till följd av sin blindhet kan hon inte längre ta anställning som kock.
– Enda möjligheten vore att starta eget. Och jag har faktiskt vissa planer, avslöjar Brigida lika plötsligt som oväntat under en paus i tårtbaket.
Vill satsa på vilt
Om allt går som hon vill hoppas hon kunna etablera en egen cateringfirma ”inom två år”.
– Det skulle vara kul att satsa på vilt, det är roligt att laga och ligger dessutom i tiden. Fast egentligen tycker jag om all mat. Jag gör lika gärna ärtsoppa som entrecote, så länge folk blir glada och tycker att det är gott.