• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Moderatledaren pratade om sina personliga erfarenheter av självmord. Foto: SVT

Kristersson vill se en bred samling mot självmord

Uppdaterad
Publicerad

Moderatledaren Ulf Kristersson ägnade en god del av sitt tal på Järvaveckan åt att prata om psykisk ohälsa och självmord, framför allt bland unga. Han vill att staten ska stötta ideella organisationer som arbetar mot självmord.

– För varje skänkt krona ska staten ge tre till, sade han.

Han sa att han själv har upplevt tre självmord på nära håll i sitt vuxna liv. Alla tre var ”unga, kapabla, stolta män”, sade han.

– För dem är det för sent att göra något, men vi har ett ansvar för alla andra unga som ännu inte är där. Vi vet mer än någonsin om psykisk ohälsa, om droger, ändå vet vi för lite om orsaker till självmord bland unga vuxna. Det behövs mer forskning och kunskap, sade Ulf Kristersson och nämnde att det är tio år sedan regeringen antog en nollvision om självmord.

Val 2018 – #dinröst

– Men vi har förfärligt långt kvar.

Ulf Kristersson vill se politiken hand i hand med ideella organisationer i kampen mot självmord och han sa att Moderaternas förslag är att staten ska tredubbla de pengar som skänks till ideella organisationer som arbetar mot självmord.

”Svensk primärvård inte rustad”

Han sa att 1 500 människor tar sitt liv i Sverige varje år och att svensk primärvård inte är rustad för detta i dag.

Inledningsvis pratade han om integrationsproblemen som ”maler ner delar av det svenska samhällskontraktet”:

– Förtroendet sjunker för politiken, tilliten minskar. Misslyckas integrationen de kommande åren kommer samhället att glida isär på allvar.

Han pratade också om vikten av social rörlighet, det vill säga att kunna göra en klassresa, ett uppbrott, förverkliga sig själv.

– Sveriges historia är full av innebörden av detta, sa han och tog partiledarkollegorna Stefan Löfven (S) och Jan Björklund (L) som exempel.

”Vill ha en ren och ärlig valrörelse”

Kristersson avslutade med att säga att han i valrörelsen inte tänker hymla om varken akuta samhällsproblem eller om de långsiktiga utmaningarna.

– Jag vill ha en ren och ärlig valrörelse utan personangrepp, utan ryska internettroll och inhemsk dynga. Det går att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet