Foto: SVT

Hundratals fast i satsning mot spritbussar

Publicerad

Myndigheternas satsning på att försöka stoppa spritbussarna har gett resultat. Hittills i år har över 140 000 liter alkohol beslagtagits och 566 personer lagförts. –Tidigare var det tolv bussbolag som smugglade, nu är det två kvar, säger Martin Petersson, biträdande gränsskyddschef.

Det är via Helsingborgs hamn och Öresundsbron som tonvis med alkohol smugglas in i Sverige via så kallade spritbussar. Alkoholen langas sen vidare, ofta till ungdomar och missbrukare.

– Alla måste förstå att när de köper den här insmugglade alkoholen, bidrar de till den organiserade brottsligheten i Sverige. De kriminella nätverken tjänar mångmiljonbelopp på att sälja alkoholen, säger Mats Löfving, chef för Polismyndighetens nationella operativa avdelning (Noa).

Spritbussar

Kontrollerar bussar varje dag

Redan 2015 fick polis, tull och andra berörda myndigheter i uppdrag av regeringen att ta fram en strategi för att minska införseln av illegal sprit. Förra våren genomförde tullen och en rad andra myndigheter operation Bus Stop, den största kontrollen någonsin av så kallade spritbussar.

– Ur det har vi förfinat våra arbetsmetoder och lagt in dem i det dagliga arbetet. Sen har vi haft en uthållighet och förfinat samarbetet med polisen.

Sen januari har Tullverket, Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket gjort en stor satsning på att stoppa alkoholsmugglingen. Varje dag har trafikpoliser utfört riktade kontroller i Helsingborgs hamn och vid Öresundsbron. De stoppar bussarna, kontrollerar vilotider, bussarnas skick och andra trafikbrott. Tullverket kontrollerar bussarna och beslagtar alkohol.

– Senast i lördags tog vi två bussar som kom över Lernacken och Helsingborg, säger Martin Petersson.

Har fått kontroll på situationen

Hittills i år har 140 000 liter alkohol beslagtagits och 566 personer har lagförts. Böter på två miljoner kronor har delats ut samt transporttillägg på 300 000 kronor. 21 körkort har dragits in. Och myndigheterna ser att smugglingen minskar.

– I dagsläget är det bara en bråkdel av ankomster jämfört med hur det var när det var som värst förra året, säger Martin Petersson.

Och han menar att det är samarbetet mellan de olika myndigheterna som gett resultat.

– I och med att vi inte är själva i det här arbetet nu så har vi fått bättre underrättelsearbete och kartläggningarna är bättre. Sen har vi jobbat fram effektiva arbetssätt, så blossar det upp igen så vet vi hur vi ska jobba. Det känns som vi har kontroll över det nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spritbussar

Mer i ämnet