• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jennie Peterssons mamma blev covid-smittad och dog på Valltorps vårdboende i maj. Jennie anser att informationen om hennes mammas sjukdomstillstånd var undermålig. Foto: Leonora Toplica

Ingen ringde när Jennies mamma insjuknade i covid-19 på Valltorp

Uppdaterad
Publicerad

Närmare hälften av hyresgästerna på Valltorp har avlidit efter corona-utbrottet i april. Jennie Peterssons mamma, Rita, är en av dem.

– Varken jag eller min syster fick något samtal när hon blev sjuk, säger Jennie.

Jennie Petersson är en av dem som förlorat en anhörig till följd av corona-utbrottet på Valltorps vårdboende. Hennes mamma Rita led av en demenssjukdom.

– Det blev inget bra avslut för mamma, säger hon.

Coronautbrottet på Valltorp

Jennie Petersson är kritisk till den bristande informationen kring hennes mammas tillstånd.

– Jag ringde avdelningen en dag för att höra hur mamma mådde. Personalen berättade då att mamma hade snuva. De kunde inte säga så mycket mer utan sa att en sjuksköterska skulle ringa mig. Men jag hörde inget mer, säger hon.

Enligt omsorgsdirektören Annika Andersson var sjukfrånvaron hög även bland sjuksköterskor under den här tiden. Många fick hoppa in från andra delar av äldrevården, men även från hyrföretag.

– Till slut ringde jag avdelningen igen och frågade vad som händer. Då fick jag veta att mamma testats positivt för covid-19.

Fler kritiska till informationsbrist

Kritiken överensstämmer med klagomål till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som inkommit från andra anhöriga (se faktaruta).

Omsorgsdirektören i Helsingborg, Annika Andersson, svarar på kritiken från Jennie:

– Det här hanterar vi som ett klagomål som vi utreder. Hyresgästen har kanske angett någon annan person som ska kontaktas, det kan ha brustit i informationen mellan ett syskonpar. Men självklart är vi måna om att lämna bra information, säger hon. 

Jennie Petersson svarar:

– Min syster stod som närmaste anhörig, men hon fick ingen information heller. Jag fick informera henne.

Tuffa arbetsvillkor

SVT har pratat med flera anställda som mått mycket dåligt under corona-utbrottet på Valltorp.

De flesta har själva varit smittade och frånvarande under de mest kritiska veckorna i maj.

Bemanningen fick lösas med vikarier och med att kvarvarande personal ofta fick arbeta dubbla arbetspass, enligt Kommunalfacket och anställda.

Detta noterade Jennie Petersson, som hade skype-samtal med sin mamma in i det sista.

– All eloge till dem, men du kanske inte kan göra ditt bästa jobb om du måste jobba så mycket, säger hon.

Flera anhöriga kritiska till bristande information:

Samtal från anhörig till Inspektionen för vård och omsorg (IVO):

”Fadern testades positivt för covid-19 och avled efter drygt en vecka. Under denna vecka fick inringaren info om att läget var stabilt, sen fick han plötsligt ett samtal där man informerade om att fadern hastigt blivit försämrad och avlidit. Inringaren upplever att information till närstående från boendet varit bristfällig”. Maj 2020.

Mejl från anhörig till IVO:

”Min mor fick bekräftad covid-19, detta fick vi ingen information om utav personal på Valltorp utan har själva fått ringa runt och fråga i personal när mor berättat”. Juni 2020

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet på Valltorp

Mer i ämnet