Det var inte bara de äldre på Valltorp som insjuknade i covid-19, även en majoritet av de anställda smittades.
– Enligt våra medlemmar blev sjukfrånvaron extrem. Bemanningen gick inte att lösa på annat sätt än att vikarier fick gå mellan smittade och icke-smittade avdelningar, säger Louise Ressner, arbetsmiljösamordnare på Kommunal.
Gick mellan avdelningar
Även ordinarie anställda, som vill vara anonyma, bekräftar:
– Ena passet jobbade vi på A-huset, andra på B-huset, säger de till SVT.
Även efter att smittan konstaterats den 22 april?
– Ja, även om A-huset var isolerat och vi bara skulle hålla oss där under arbetspasset, så kunde vi jobba på B-huset nästa arbetspass, säger de.
Verksamhetschefen tillbakavisar
De anställda berättar också att de följde det schema som det fått av ledningen på Valltorp.
Men verksamhetschefen på vård- och omsorgsförvaltningen, Ingrid Bergh, tillbakavisar uppgifter om att personal, varken vikarier eller ordinarie, gått mellan avdelningarna efter de första covid-fallen på Valltorp.
– Då har man inte följt de rutiner och riktlinjer som är uppsatta. Man stängde gångarna efter det första smittfallet inträffade. Då sattes det upp barriärer mellan avdelningarna.
– Riktlinjerna var att all personal skulle hålla sig på den avdelning de befann sig, säger Ingrid Bergh.
”Jag kan vara orsaken ”
Den 23 april, dagen efter att de två första hyresgästerna testats positivt för covid-19, skriver en anställd en avvikelserapport.
Medarbetaren, som arbetat på olika avdelningar, har den 20 april varit nära en vårdtagare som visat sig vara smittad.
”Om jag blivit smittad då kan jag vara orsaken till att en hel avdelning blir smittad” står det i avvikelsen. Medarbetaren föreslår att alla som varit i närheten av den smittade hyresgästen bör testas.
Ingrid Bergh uppger att den första omfattande testningen av anställda gjordes den 7 maj. Då testade 35 av totalt 60 positivt för covid-19.