Fisk och skaldjur förvarades alldeles för varmt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från miljöinspektörernas tillslag mot en butik och restaurang under ”operation Klöver”. Foto: Miljöförvaltningen Helsingborg

Ingrodd smuts och frysvaror i rumstemperatur – insats avslöjade matsnusk i Helsingborg

Publicerad

Noll grader i en frys med fisk och skaldjur. Mat liggandes på en smutsig diskbänk. Varmhållen kycklingkebab i för låg temperatur. Det avslöjades när flera myndigheter slog till mot fusk och osund konkurrens i Helsingborg. En restaurang fick stänga med omedelbar verkan.

Upptäckterna gjordes i samband med ”operation Klöver” där Helsingborgs stad, polisen, Kronofogden och ytterligare ett tiotal myndigheter gick ihop för att kontrollera företag i Helsingborg.  Bilar, klockor och verktyg togs i beslag och olika bidrag drogs in.

Även livsmedelsföretag granskades och två inspektioner sticker ut:

Shawarma Xpert

• Odör i köket och samtliga utrymmen beskrivs som smutsiga av miljöförvaltningen. Även utrustningen var smutsig.

• Den tillagade kycklingkebaben höll för låg temperatur, vilket kan leda till en tillväxt av bakterier som gör kunderna sjuka.

• Livsmedel delade plats med smutsig disk, nycklar och tomma kartonger.

Miljöinspektörerna beslutade på plats att bristerna var så allvarliga att verksamheten inte får drivas vidare.

– Det är ovanligt att vi stänger direkt, men det händer ibland och är ett viktigt verktyg för oss att ta till för att skydda konsumenten, säger Olu Lindström, chef för livsmedelskontrollen vid Helsingborgs stad.

Shawarma Xperts ägare ställer inte upp på en intervju, men säger till SVT Nyheter Helsingborg att de avvecklar verksamheten och att en ny ägare ska ta över.

Helsingborg afroshop

• Längst upp i en frys där fisk, skaldjur och kött förvarades var temperaturen noll grader. Enligt Livsmedelverkets föreskrifter måste det vara minst 18 minusgrader i en frys i en matbutik.

• 120 kilo frysvaror hade stått i rumstemperatur i butiken i tre timmar och höll en temperatur på 13 plusgrader när det mättes av miljöinspektörerna.

Maten i frysarna fick försäljningsförbud och de 120 kilo frysvarorna omhändertogs.

– Det luktade fisk när man tog i förpackningarna. En kund som köper frysta livsmedel har förväntningar att det ska hålla så länge som det står på förpackningen. Det gör det inte om det förvaras i den temperaturen, säger Olu Lindström.

SVT Nyheter Helsingborg har sökt ägaren till Helsingborg afroshop, men inte kunnat nå honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.