Annika Silkebergs uppsättning Jeanne d'Arc spelas på Helsingborgs stadsteater mellan den 15 september och den 27 oktober. Foto: Tomas Malmberg

Jeanne d'Arc tar plats på scen

Uppdaterad
Publicerad

För nästan 600 år sedan dömdes överbefälhavaren Jeanne d'Arc till döden. Den 15 september har Annika Silkebergs tolkning av historien premiär på Helsingborgs stadsteater.

Det franska nationalhelgonets levnadsöde är fortfarande relevant. Om det är huvudrollsinnehavaren Emma Broomé enig med sin regissör.

– Människor som är arga eller upprörda finner tröst i kollektivet eller systerskapets gemenskap. Tillsammans kan vi göra motstånd. Inte heller Jeanne d'Arc var ensam, säger Emma Broomé.

Emma Broomé spelar Jeanne d'Arc på Helsingborgs stadsteater. Foto: Tomas Malmberg

Jeanne d'Arc hann bli överbefälhavare, vinna slag och bana väg för att Karl VII:s kröning till kung i 1400-talets Frankrike. Men som 19-åring blev hon tillfångatagen av burgunder, anklagades för att vara häxa och brändes på bål.

Döms av Haber

I uppsättningen på Helsingborgs stadsteater är det Peter Haber som är biskop och domare.

– Som skådespelare måste man alltid försöka försvara sin rollfigur. Vilket kan låta absurt när man spelar någon som är ond. Men man måste försöka förstå hans bevekelsegrunder, säger Peter Haber.

Peter Haber spelar bland annat Pierre Cauchon, biskopen som ledde den domstol som dömde Jeanne d'Arc till döden. Foto: Tomas Malmberg

Regissörens hjälte

Annika Silkeberg lyfter fram Malala Yousafzai. Regissören menar att den unga kvinnans kraft kan jämföras med Jeanne d'Arcs.

Malala Yousafzai utsattes för ett mordsförsök av talibaner i vilket hon var nära att mista livet år 2012. Två år senare fick hon som 17-åring Nobels fredspris för sin kamp för flickors rätt till skolgång i Pakistan. 

– Ett enormt kaos är redan ett faktum i många delar av världen. I en tid då det är svårt att veta vad vi bör göra och hopp är hårdvaluta så är karaktären Jeanne d'Arc fortfarande relevant, säger Annika Silkeberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.