Klippanvägen ska förlängas för att hålla biltrafik till exempelvis stranden och tågstationen utanför Ängelholms mest centrala stadskärna. Men för att detta ska bli verklighet behöver den omdiskuterade gång- och cykelbron Pyttebron över Rönneå rivas och ersättas med en större bro, som rymmer både bil-, cykel- och gångtrafik.
I maj 2021 startades arkitekttävlingen som nu avgjort brons framtid och totalt fick kommunen in 44 bidrag.
Vinnaren presenterades på torsdagen
Nu har vinnaren utsetts. Det vinnande bidraget heter Himlavalvet och är en bro i målad metall av roströd färg med en hög trappa som sneddar över bron och som ska bildar en utsiktsplats över Ängelholm.
– Det är en nyskapande bro som samtidigt vill ta med sig minnet av Pyttebron, säger Ängelholms kommuns stadsarkitekt Pernilla Theseilus, som satt med i tävlingens jury.
– Den har potential att skapa minnen och mötesplatser. Det var den mänskliga upplevelsen vi ville få in i projektet, inte bara en koppling för trafik.
Bakom det vinnande bidraget ligger det Barcelonabaserade arkitektkontoret Atelier entropic SL och ingenjörskontoret Degree of freedom med kontor i Valencia, Oslo och Aten.
Stort motstånd
Frågan om Pyttebrons framtid har varit en het politisk fråga i Ängelholm under lång tid. 2011 hölls en folkomröstning där kommunens invånare fick säga ja eller nej till projektet. Svaret blev ett starkt nej, men valdeltagandet var lågt och det politiska styret valde att gå vidare med planerna ändå.
Men det finns fortfarande ett motstånd mot att ta bort den befintliga bron. Senast i slutet på november hölls en manifestation i mot ombyggnadsplanerna, vilket Helsingborgs dagblad rapporterade om. Den socialdemokratiska oppositionen har också lovat att riva upp planerna på Klippanvägens förlängning om de vinner valet 2022.
Juryns motivering
”Himlavalvet är en skickligt gestaltad bro som kombinerar en effektiv och modern bågkonstruktion med en nyskapande funktion. Den diagonalt ställda bågen knyter samman stad och park, och skapar plats för människor även upp över själva bågen. Himlavalvet lyckas kombinera den unika kvalitet som tävlingen efterfrågar med en utformning som upplevs som ett naturligt tillägg i landskapet. Brons vackra siluett i fonden av å-rummet kan komma att utgöra ett nytt visuellt landmärke och en destination. Bron erbjuder en spännande förbindelse genom Ängelholm och över Rönne å.”
”Himlavalvet är en samtida hyllning av den gamla bron, inspirerad strukturellt av bågen och omformad till en elegant gest som mjukt smälter in i landsskapet.”