Ventrafiken, Venterminalen, Bilar väntar på färja

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För tio år sedan ville Landskrona kommun att staten skulle ta över ansvaret för Ventrafiken. Då fick de nobben. Men nu återupptar de kampen igen. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Kommunen och Skånetrafiken: Staten bör driva Venfärjan

Publicerad

Färjan till Ven kostar för mycket och varför är vissa färjor statliga men inte andra? Det är två argument som nu lyfts när Skånetrafiken och Landskrona kommun vill att Trafikverket ska ta över ansvaret för Ventrafiken.

2014 var senast frågan var uppe på tapeten. Då stod Landskrona kommun ensamma i viljan om att staten, genom Trafikverket, skulle ta över ansvaret för färjelinjen mellan fastlandet och Ven.

Men nu har Skånetrafiken hoppat på färjan.

– Det bästa alternativet är om staten tar över ansvaret. Då får man framförallt ett jämlikt system i hela Sverige. Sedan har Trafikverket också resurser genom sitt rederi att kunna hantera färjetrafiken på ett bra sätt, säger Ulf Welin, ledningsstrateg på Skånetrafiken.

Delar på kostnaden

Ventrafiken ägs och drivs av kommunen som står för halva kostnaden. Den andra halvan bekostar Skånetrafiken. Totalt landar den årliga notan på 17 miljoner kronor.

En kostnad både Landskrona och Region Skåne vill slippa.

Frågan har utretts tidigare, varför skulle utfallet bli annorlunda denna gång?

– Därför att Region Skåne och staden är helt överens om att göra detta. Grundförutsättningarna är bättre när vi gör de tillsammans än förra gången när vi gjorde det på egen hand, säger kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, Torkild Strandberg (L).

Olika typer av vägar

Själva färjeleden betraktas av staten som en väg. Och i Sverige finns det tre olika sorters vägar: enskilda, kommunala och statliga. Trafikverket behöver bara ta upp förfrågningar från enskilda väghållare och inte kommunala.

Det var anledningen till att myndigheten inte tog upp ärendet för drygt tio år sedan.

– Vi hoppas att Trafikverket nu inleder en dialog för att titta på hur man skulle kunna hantera färjan och väghållaransvaret framöver, säger Ulf Welin.

Trafikverket har avböjt intervju med SVT till följd av att det inte har inkommit en formell förfrågan till myndigheten men har skrivit följande i ett tidigare mejl:

”Färjeleden är inte av den omfattning att den anses vara en del av det övergripande vägnätet i en tätort som staten bör ha ansvar för.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.