Foto: Marianne Salomonsson/SVT

Ängelholmspolitiker kräver att läckaget av PFAS på F10 stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Ängelholms politiker kräver nu i ett brev till regeringen  svar på vad de gör för att stoppa läckaget av PFAS från den gamla flygflottiljen, F10. Sedan avvecklingen 2002 fortsätter föroreningarna av det misstänkt cancerframkallande ämnet rinna ut i grundvattnet.

PFAS fanns i brandskum som man använde vid övningar på flygflottiljen. Ämnet misstänks bland annat kunna framkalla cancer och störa både reproduktionen och hormoner.

Det är snart 20 år sedan F10 lades ner av Försvarsmakten. Men kvar i marken är PFAS som nu trängt ner i grundvattnet och följer det ner till Skälderviken, genom stora områden med jordbruksmarker. En av kommunens reservvattentäkter för nödsituationer går inte längre att använda.

Pekar ut Försvarsmakten

En rapport som kommunen själv har gjort pekar ut Försvarsmakten som ansvarig.

– Försvarsmakten har haft kännedom om detta, men tyvärr avstått från att agera, säger Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Nu vill kommunen att åtgärderna för att stoppa föroreningarna börjar genast. De tar upp frågan i sitt brev till regeringen.

– Åtgärder för att stoppa läckaget av PFAS till grundvatten och viktiga vattendrag måste ha absolut högsta prioritet. Att hindra fortsatt spridning får inte bli en finansieringsfråga, säger Lars Nyander (S) kommunstyrelsens 2e vice ordförande.

Uppsala stämmer Försvarsverket

Det finns fler kommuner som har samma problem, bland annat i Blekinge. I Uppsala har både det kommunala vatten- och avloppsbolaget och Region Uppsala stämt Försvarsmakten på hundratals miljoner kronor eftersom bolaget anser att Försvarsmakten har förorenat vattnet med PFAS.

SVT Nyheter Helsingborg har utan resultat sökt Försvarsmakten för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.