Storm kring politiker i Bjuv: ”Makt före rätt i den här affären”

Publicerad

Konsulten skulle jobba i tre månader i Bjuv men den politiska ledningen lät kontraktet rulla på – tills det en dag blev olagligt. Nu får kommunens politiska ledning skarp kritik från kommunens revisorer och riskerar dessutom böter eftersom lagbrottet är på väg att anmälas.

Den 19 oktober anställdes konsulten Christian Alexandersson som tillfällig kommundirektör i Bjuv. Den tidigare hade fått lämna jobbet med omedelbar verkan.

Men vikariatet är bara på deltid, 40 procent. Alldeles för lite, anser kommunrevisionens ordförande, Rune Ahlberg (S).

– En kommundirektör arbetar ju normalt 100 procent och har ett omfattande ansvar, säger han.

Klarar sig på deltid

Heltid var en omöjlighet eftersom Christian Alexandersson också på konsultbasis arbetar i Landskrona. Där håller han i trådarna för en eventuell satsning på en tågtunnel under Öresund mellan Landskrona och Köpenhamn med anknytning till Europaspåret.

Men kommunstyrelsens ordförande Mikael Henrysson (SD) är säker på att han klarar uppdraget. Det är Christian Alexandersson själv också.

– Jag klarar mitt uppdrag på deltid, säger han.

Det är inte säkert att det verkligen blir 40 procent som avtalet säger. Enligt Christian Alexandersson pågår samtal med kommunen om deltiden.

Anställningen ett lagbrott

Kommunrevisionen är starkt kritisk till kommunledningens sätt att hantera konsultens tidigare anställning i Bjuv.

I våras fick Christian Alexandersson uppdraget att på konsultbasis titta på tryggheten i Bjuv, inte minst knutet till Bjuvsbostäder. Tre månader var det tänkt, enligt avtalet.

Men kommunledningen lät uppdraget rulla på tills ersättningen nådde 720 000 kronor. Därmed passerades en gräns i lagen om offentlig upphandling som säger att då måste det ske en regelrätt upphandling.

Anmälning på gång

Nu förbereder revisionen ett möte i november med kommunledningen kring det som hänt.

– Det är rörigt att det är så här, men vi ska bli bättre på detta, säger Mikael Henrysson (SD).

Enligt vad SVT Nyheter erfar är dessutom minst en anmälan nu på gång till Konkurrensverket. Om de konstaterar att det är ett lagbrott riskerar Bjuvs kommun böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.