Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Korsetten – befriande eller nedsättande?

Uppdaterad
Publicerad

Lika kontroversiell som den är trång. I flera årtionden har korsetten varit en vattendelare. Vissa anser plagget som förminskande och nedsättande mot kvinnor – andra tycker att den är identitetskapande och ger utrymme för att uttrycka sig som kvinna.

Med sin utställning Korsettkriget på Dunkers Kulturhus vill Henric Bagerius belysa just den diskussionen.

– Korsetten är ett bra sätt att tränga in sig i historien och få en bild på hur man såg på kvinnors kroppar, men även hur man såg på sexualitet och klass, säger Henric Bagerius, forskare i historia vid Örebro universitet.

Utställning i Helsingborg

Under lördagen hade utställningen som fokuserar på det omdebatterade klädesplagget, premiär på Dunkers Kulturhus. Den är producerad av Kvinnohistoriskt musuem från Umeå och ska visas fram till januari 2024.

En av de stora korsettmotståndarna var Helsingborgaren Nanny Palmkvist.

– Hon var en entusiastisk cyklist och kunde inte cykla när hon bar korsett. Därför hittade hon på en egen dräkt.

Johanna ”Nanny” Palmkvist var en pionjär för kvinnors rättigheter. Foto: Renato Rakonic/SVT

Tror du korsetten kommer tillbaka?

–  Frågan är om den någonsin har försvunnit. I dag finns det många olika plagg som håller upp magen eller bysten. Formade kläder finns kvar och kommer finnas en lång tid framöver, dock kanske inte just korsetter, säger Henric Bagerius.

Hör mer om utställningen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.