Flera grova våldsbrott har i år skett i Skåne där antingen brottsoffer eller misstänkta förövare är barn. Hör Johan Sone från polisens nationella operativa avdelning berätta mer i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera grova våldsbrott har i år skett i Skåne där antingen brottsoffer eller misstänkta förövare är barn. Hör Johan Sone från polisens nationella operativa avdelning berätta mer i videon ovan. Foto: SVT

Landskronapolisens nya fokus: Hindra 8-15-åringar att bli kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Barn som begår grova våldsbrott ökar. En trend som oroar polisen som därför nu satsar på att förhindra att barn och unga hamnar i kriminalitet.

Under året har det har varit flera allvarliga våldsdåd i Skåne. Våldsdåd där antingen förövare eller brottsoffer har varit barn – eller där det har varit barn i båda delar.

I början på året mördades 16-årige Jakob Hall i Örkelljunga, ett mord som två pojkar, 15 och 16 dömdes för. I juli mördades 15-åriga Emilia i Landskrona och där misstänks två tjejer, 13 och 15 år gamla, för mord. Och i augusti sköts en man i 55-årsåldern ihjäl i Skurup, där är en pojke under 15 år misstänkt för skjutningen.

– Den absolut mest oroande tendensen är det grova våldet bland allt yngre barn, säger Johan Sone som är kommissarie på polisens nationella operativa avdelning (NOA).

Fler barn begår grova brott

Enligt NOA har 93 barn under 15 år hittills i år anmälts för inblandning i olika mordplaner. Det kan jämföras med 26 barn under hela 2023.

Under förra hösten sjösatte NOA det brottsförebyggande programmet ”Rätt Kurva” i tre polisområden: Göteborg Nordost, Linköping och Södertälje.

Och nu har det även utökats till Landskrona där unga enligt polisen främst är inblandade i våldsbrott och butiksstölder.

– I våldsbrotten kan det vara allt ifrån misshandel, olaga hot och ofredande. På lite äldre ungdomar kommer även narkotikabrottsligheten in, säger My Ekelund som är kommunpolis i Landskrona.

Polisen: ”Krävs långsiktighet”

Mellan 2018 och 2023 anmäldes 54 barn i Landskrona för fler än fem brott. Och de senaste tre åren har antalet polisanmälningar mot barn i åldrarna 7 till 14 år ökat med mer än en tredjedel.

Vilka utmaningar ser ni?

– Detta är något som kommer att behöva pågå under en lång tid och inget som kommer fixas på kort tid. Men det har vi också tagit höjd för med våra resurser som vi nu tillsätter till detta, säger My Ekelund.

Så fungerar ”Rätt kurva”

Bakgrund från Tyskland: ”Kurve Kriegen” som använts i förbundsstaten Nordrhein Westfhalen sedan 2011, står som modell för den svenska piloten av ”Rätt kurva” som ska genomföras i fyra lokalpolisområden med tillhörande kommuner under tre år, med start andra kvartalet 2023.

Den Nationella Operativa Avdelningen (NOA) har varit drivande i projektets implementering. ”Rätt Kurva” testas i Göteborg, Linköping, Södertälje och nu senast i Landskrona. NOA har kontinuerlig kontakt med kommunpoliserna i respektive område och kommunpolisen har kontakt med socialtjänsten.

Aktörer: Programmet bygger på samverkan mellan lokalpolisområdet, civilsamhället och den kommunala socialtjänsten. Det är socialtjänsten som står för insatsernas planering och utförande.

Resultat från Tyskland: Nästan 40 procent av deltagarna begår inga ytterligare brott efter slutförande av projektet.

Uppföljning efter tre år: ”Rätt kurva” följas upp under arbetets gång och utvärderas efter tre år av Göteborgs universitet för att avgöra om programmet är framgångsrikt.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.