Sofia Yohannes och blåljus på en polisbil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Sofia Yohannes om den 14-åriga pojken som inte kunde bli dömd, fast en domstol kunnat fastställa att han medverkat i att begå ett mord. Foto: Tea Lange / SVT

Allt fler barn ställs inför rätta för allvarliga brott

Publicerad

Allt fler barn under 15 ställs inför rätta med hjälp av bevistalan efter en lagändring förra året. Men trots ökningen av unga som bedöms ha begått allvarliga brott, blir det inget straff.

– Ska man ha den typen av ändring, då tycker jag att det ska kopplas på en annan typ av konsekvens, säger kammaråklagare Lisa Dos Santos.

I juli 2023 trädde en ny lag i kraft som ger åklagare möjligheten att på egen hand väcka bevistalan mot de under 15 år, som inte är straffmyndiga, som misstänks för allvarlig brottslighet. Det innebär att domstol genom en rättegångsprocess avgör om barnet i fråga har begått brottet.

Fram till sista juli i år har bevistalan väckts i 19 ärenden mot 21 barn. SVT har gått igenom samtliga 14 domar som hittills kommit och i 13 av fallen har det slagits fast att barnen begått brott.

Flera av dem har redan innan brottstillfället varit kända av socialtjänsten sedan tidig ålder, ofta på grund av orosanmälningar från skola eller polis.

– Det speglar den utveckling som vi ser, att utförarna blir allt yngre. Vi griper också fler i dag och det syns då i statistiken, säger Hanna Paradis, tidigare kommenderingschef vid polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Inga straff

Hälften av domarna handlar om antingen mord, försök till mord eller förberedelse till mord. Men eftersom de är under 15 år blir det inga straff.

Istället är syftet att domstolens avgörande kan användas som underlag till socialtjänstens bedömningar av insatser.

– Det som blir skillnaden är att det blir ytterligare en kostnad att driva den här typen av utredning med rättegångsprocess. Men man har inte ändrat på påföljd för barn som är under 15 år, det blir samma konsekvens, säger kammaråklagare Lisa Dos Santos.

Det här är bevistalan

Den som är under 15 år och begår brott kan inte dömas till någon påföljd. I vissa fall kan polis eller åklagare ändå genomföra en utredning för att utreda vad som har hänt och ge socialtjänsten underlag för att kunna sätta in stöd- eller vårdinsatser. Vid särskilt allvarliga brott kan åklagaren begära att domstol prövar skuldfrågan genom så kallad bevistalan. Detta görs bara när åklagaren bedömer att det går att bevisa att personen begått brottet. Domstolen kommer då att ta ställning till om den unga personen begått brottet eller inte, men kommer inte att döma ut någon påföljd.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.