Stefan Larssonn, områdespolis i Järva.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör områdespolisen Stefan Larsson om vändpunkten då han bestämde sig för att börja jobba förebyggande: ”Det är något som jag fortfarande lever med”. Foto: Mikael Eriksson/SVT

Platsbrist på Sis-hemmen: ”Det är en katastrof – det är skandal”

Uppdaterad
Publicerad

Den uppåtgående trenden av dödsskjutningar verkar ha vänt i Järva. Men problemet med unga grova brottslingar kvarstår och nu Lex Sarah-anmäler kommunen sig själv.

– Det är en katastrof, det är skandal. Det här är barn som måste skyddas, säger Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd.

I Järva-området har man lyckats få ner antalet dödsskjutningar genom ett tätare samarbete mellan skolan, socialtjänsten och polisen, vilket möjliggjort att tidigare fånga upp unga i riskzon, enligt områdespolisen Stefan Larsson.

– Vi har hållit på med insatsledning i kanske 20 år, och det är en bidragande orsak till att jag började jobba brottsförebyggande, att inga fler småbarn ska skjutas, säger Stefan Larsson och tillägger:

– Under alla dessa år har jag aldrig sett så många unga personer involverade i det här skjutvapenvåldet som nu håller på i Sverige.

”Kan inte fullfölja uppdraget”

Många unga som polisen omhändertar och som ska placeras på Sis- eller HVB-hem får inte plats eller rymmer därifrån. Järva stadsdelsförvaltning i Stockholms stad har lex-Sarah anmält sig själv efter att en ungdom inte fick plats på ett Sis-hem.

– När vi inte kan använda det verktygen så kan vi inte fullfölja vårt uppdrag och då måste vi lex-Sarah-anmäla oss själva, säger Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd.

– Det är en katastrof, det är skandal. Det här är barn som måste skyddas, tillägger han.

Se socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) svara på kritiken i klippet nedan.

Bild på skylt ”SiS” bredvid bild på socieltjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) menar att det varit lågt intresse och lite resurser för SiS från tidigare regeringar. Foto: Anders Wiklund/TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.