Till höger en bild på en ungdom i ett mörkt rum som sitter med huvan uppdragen vid ett bord. Till vänster en bild på en del av en lex sarah-anmälan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om ungdomen som rymde från ett hvb-hem tidigare i sommar och ökningen av brottsdömda unga på Sis-hemmen. Foto: SVT

Stor ökning av brottsdömda ungdomar på landets Sis-hem

Uppdaterad
Publicerad

Antalet brottsdömda unga som placerats på Sis-hem har mer än dubblerats i sommar.

– Vår prognos är att vi behöver ha ännu fler platser för sluten ungdomsvård, säger Johan Feldtmann, instutionschef på Sis, som spår en fortsatt ökning av unga som döms.

Vid månadsskiftet juli, augusti förra året hade Sis 70 brottsdömda unga placerade. Den 8 augusti i år låg den siffran på 164.

– Det får konsekvenser för socialtjänstens möjligheter att placera utsatta barn och ungdomar på våra ungdomshem, säger Johan Feldtmann.

Sis har ett ansträngt läge och enligt Johan Feldtmann prioriteras plats för just unga som dömts för brott.

Ungdom i Järva riskerade att dö eller döda – fick inte plats på Sis

En ungdom i Järva som var en del av gängkonflikten i Stockholm fick inte plats på en låst institution och placerades istället på ett hvb-hem som han rymde ifrån samma dag. Järva stadsförvaltning lex Sarah-anmälde sig själva till Inspektionen för vård och omsorg efter händelsen i början av sommaren.

– Då kan vi inte fullfölja det myndighetsbeslutet som vi vill och garantera den här personen den säkerhet, vård och omsorg som personen behöver till skydd för sig själv men även till skydd för andra, säger Victoria Callenmark, stadsdelsdirektör för Järva stadsdelsförvaltning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.