Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör socialtjänstminister Camilla Waltersson (M) om platsbristen på Sis-hemmen. Foto: Michael Jansson

Krismöte efter larm om akut platsbrist på Sis-hemmen: ”Oron finns hela tiden”

Publicerad

Regeringen kallade på torsdagen till krismöte med anledning av den akuta platsbristen på landets Sis-hem.

Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) riskerar flera barn som står i kö att dö eller själva begå mord.

– Oron finns ju hela tiden att vi inte ska kunna stävja en situation i tid, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M)

Det extrainsatta mötet hölls sedan SKR i en hemställan till regeringen förra veckan slog larm om platsbristen – som beskrivs som både akut och oacceptabel.

Enligt Camilla Waltersson Grönvall präglades mötet – där SKR:s storstadsnätverk, Sis myndighetsledning och statliga Specialfastigheter deltog – av stor frustration.

– Men jag uppfattar alla aktörer i mötet som väldigt konstruktiva i att försöka lösa denna akuta platsbrist, och nu har vi en rad nya spår att arbeta vidare med, säger hon.

Förslag på fastigheter

Den den 1 juli i år stod 54 ungdomar i kö till något av landets Sis-hem. Platsbristen finns över hela landet men är som mest akut i storstäderna.

Under mötet gav kommuner bland annat förslag på fastigheter som skulle kunna nyttjas, men enligt Camilla Waltersson Grönvall är det för tidigt att säga om lokalerna lever upp till de krav som Sis-verksamheten ställer.

En annan lösning som legat på bordet är att dubbelbelägga de platser som i dag är tillgängliga. Det skulle dock innebära en rad nya utmaningar för myndigheten, påpekar Waltersson Grönvall.

– Vi pratar om unga kriminella med ett oerhört stor våldskapital som kommer från rivaliserande gäng, så det är svårt, säger hon.

Mer akut under sommaren

Enligt SKR:s ordförande Anders Henriksson är läget mer akut under sommaren, när gängens rekryteringar av unga ökar.

”Barn och unga med akut behov av vård och skydd, som riskerar att skjutas eller som kanske själva kommer att skjuta, får inte de säkra platser de har rätt till”, sade Henriksson i samband med att hemställan skickades i väg.

Enligt Waltersson Grönvall kommer parterna att hålla ett uppföljningsmöte ”i närtid”. Om platsbristen kan förbättras under sommarens gång kan hon inte svara på.

– Oron finns ju hela tiden att vi inte ska kunna stävja en situation i tid, säger hon.

Oppositionen kritisk

Från oppositionen är man kritisk till torsdagens blixtinkallade möte.

– Det här är möten som borde ske regelbundet. I bästa fall är det här nyvaket, i sämsta fall en populistisk avledningsmanöver, säger Gustaf Lantz (S), ledamot i socialutskottet, till TT.

– Nu springer det runt grovt kriminella ungdomar som samhället bedömer ska sitta inlåsta, extremt farliga individer. Det är ett haveri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.