Nermina Bevrnja Larssons son Erik har sedan han var sex veckor gammal en intellektuell funktionsnedsättning. Båda hans föräldrar bor i Helsingborg, men trots det så måste han bo i Örkelljunga. Sedan november förra året är Attendos LSS-boende där hans hem. Det finns helt enkelt ingen plats till Erik i hans hemstad.
– De första 14 dagarna grät han hejdlöst. Han har inga kompisar där. De enda vännerna är familjen här i Helsingborg, hans två bröder och hans två hundar. Nu är han en hel timmes busstur från oss, säger Nermina Bevrnja Larsson upprört.
Det har varit kö till LSS-boende i många år i Helsingborg. Just nu är det 17 personer i kön och det har varit ännu fler tidigare. Erik och 21 personer till bor redan på olika boende utanför kommunen av olika anledningar.
– Det är anmärkningsvärt att en så stor stad som Helsingborg inte kan förse sina ungdomar som behöver den här typen av boende i staden. Det är slag i ansiktet. Hela tiden känner jag att jag kämpar mot en så stor kraft som inte kan hjälpa mig. Jag försöker skrika allt jag, men frågan är om man blir hörd, säger Nermina Bevrnja Larsson.
Stina Cederhag är myndighetschef för vård och omsorgsförvaltningen i Helsingborg och är ansvarig för LSS-boendena i kommunen.
Är det rimligt att få vänta snart ett år på en plats?
– Vi försöker ju alltid jobba för att vår handläggning ska vara så snabb som möjligt och att den enskilde får hjälp snabbt som möjligt. Tillgången på plats är svårt för oss på myndighetsenheten att påverka, men handläggningen försöker vi alltid göra så fort som vi kan, säger Stina Cederhag.
Men väntan på en plats i Helsingborg till Erik är inte det enda som gör Nermina sömnlös just nu. Hon har precis anmält boendet i Örkelljunga till IVO, Inspektionen för Vård och Omsorg. Under sommaren har Erik fått tvångsinläggas på sjukhus efter utebliven medicinering i tre till fyra veckor enligt hans journal. Och i september tappade Erik ut en skållhet soppa över hela vänsterbenet.
Då fick Nermina det lugnande svaret i sms från personalen; ”lite röd, men inget anmärkningsvärt”. Men när Nermina bläddrar i pärmen med bilder på Eriks brännskada som hon tog två dagar efter soppan spilldes, är det något helt annat hon ser.
Verksamhetschef Tomas Wallberg på boendet i Örkelljuga har aldrig sett bilderna innan.
På ert boende ska man gå omkring och ha såhär smutsiga brännskador?
– Det ska man inte. Absolut inte. Det ska vi titta på givetvis, säger han.
På boendet ska man utreda händelserna.
– Givetvis tar vi all kritik på allvar och vi kommer följa upp ärendet, säger Tomas Wallberg, verksamhetschef på Attendo i Örkelljunga.
Omvärderar placeringen
Händelserna på boendet har gjort Nermina orolig. Hon tycker att det är helt orimligt att hon ska sitta hemma i Helsingborg och bara vänta på nästa samtal från boendet. Stina Cederhag, myndighetschef för vård och omsorgsförvaltningen i Helsingborg, har kännedom om händelserna runt Erik.
– Om vi gör bedömningen att det inte lämpligt att placera någon där så gör vi inte det, säger hon.
Bedömer ni just nu att boendet i Örkelljunga är ett bra boende?
– Utefter den uppföljningen vi har gjort just nu så har vi gjort den bedömningen.
Trots att en boende har farit illa, brännskadat sig och inte fått sina mediciner?
– Det är klart att vi måste titta närmre på det. Men utefter den uppföljningen vi har gjort precis så gör vi ändå det, säger Stina Cederhag, myndighetschef för vård och omsorgsförvaltningen i Helsingborg.
Vill flytta till Helsingborg
Hon kan inte säga när Erik kan få flytta hem igen. Det ska skapas tolv platser i LSS-boende nästa år, men hon kan inte garantera att det är Erik som får en av dem. Det är det enda som Nermina Bevrnja Larsson vill just nu för sin son.
– Jag vill att Helsingborg stad tar sitt ansvar och hittar ett LSS-boende i kommunal regi till min son. Han ska flytta tillbaka hem till Helsingborg, och det är helst i går, säger hon.