Det handlar om världens minsta val. Vid millennieskiftet fanns det omkring 28 000 tumlare i Kattegatt och Öresund. Idag har Bälthavspopulationen sjunkit till 14 000.
– Det går verkligen stuprätt utför och det måste vidtas åtgärder, säger Julia Carlström, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet och som forskar på just Bälthavspopulationen.
I 20 år har hon tillsammans med forskarkollegor följt tumlarna och räknat ut att max 24 stycken får årligen dö som bifångst i garn om populationen ska finnas kvar på sikt.
– Nu dör 900 tumlare varje år i fiskenät, säger Julia Carlström.
Drunknar och dör inom några minuter
Det är fisket som är den stora boven, enligt studien.
– Det största hoten mot tumlarna här i svenska och danska vatten är att de av misstag simmar in i garnen och fastnar, säger Johanna Stedt som är doktorand vid Lunds universitet.
Eftersom tumlarna är däggdjur, precis som vi, behöver de komma upp till ytan för att andas.
– Istället drunknar de inom några minuter och dör.
Åtgärder behövs men det är inte över
Men det är inte försent att vända trenden. I Skåne har länsstyrelsen redan gjort en del åtgärder med exempelvis marina naturreservat och förbud mot nätfiske i vissa områden men det räcker inte.
– Det är väldigt viktigt att sluta fiska med bottengarn i de områden där det finns mest tumlare. I områden där det är mittemellan med tumlare kan man ha ljudskrämmor på näten. Då är hotet borta på en gång medan arbetet med att få bort miljögifter och att restaurera den marina miljön är åtgärder som lönar sig på sikt, säger hon.
Och om inget görs så finns risken att det går för tumlarna i Öresund och Kattegatt som det har gjort för tumlarna i Östersjön.
– Där finns ungefär 500 individer kvar jämfört med en stor och hälsosam population i början av 1900-talet, säger Johanna Stedt.