Pernilla Ståhl jobbar på Ljungbygården i Klippan. Hon visar hur det ser ut på morgnarna när hon kommer till jobbet när belysningen är anpassad efter dygnets ljus, här i ett oranget sken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pernilla Ståhl möter ett dovt oranget sken på morgnarna när hon kommer till jobbet. Det gör att både hon och de boende på Ljungbygården får en skönare och lugnare start på morgonen. Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre/SVT

Demensboende i Klippan har dygnsrytmljus: ”Väldigt behaglig”

Publicerad

Belysning som reflekterar det naturliga ljusets skiftningar under dygnet har installerats på vård- och omsorgsboendena Ljungbygården och Syrengården i Klippan. Något som får de boende att vakna av sig själva och ger lugnare morgnar.

Pernilla Ståhl jobbar morgonpass på Ljungbygården och möter ett dämpat orangefärgat sken när hon kommer till jobbet. Ljuset blir sedan ljusare och kallare under dagen, för att sedan på kvällen bli varmare och mörkare.

– Det är skönt att komma till jobbet med det dämpade ljuset och det blir en lugnare start för oss och de boende, säger undersköterskan Pernilla Ståhl.

Positiva effekter av dygnsrytmljus

Nu har både Ljungbygården och Syrengården använt dygnsrytmljus i ett halvår och personalen har märkt att de inte längre behöver väcka de boende, utan de väcks av sig själva. Gert Andersson är en av de boende på Ljungbygården:

– Det kanske beror på belysningen, den är väldigt behaglig, säger han.

Dygnsrytmljus används på flera olika sjukhus i Sverige, Norge och Danmark. Hillevi Hemphälä är forskare och universitetslektor på Lunds Tekniska Högskola och hon ser att dygnsrytmljus har visat sig ha positiva effekter.

– Man har sett att på sjukhus så ökar tillfrisknaden när man har dygnsrytmljus, patienter återhämtar sig bättre, säger Hillevi Hemphälä.

Följ med till Ljungbygården i Klippan och se i videon hur belysningen skiftar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.