Peter Gladoic Håkansson, docent, och Helena Bohman, lektor, pekar på att det behöver bli lättare för människor att röra sig – både att flytta och pendla – mellan glesbygd och storstad. Foto: Cecilia Hedlund

Malmöforskare varnar för växande klyftor mellan stad och land

Uppdaterad
Publicerad

Storstäder växer medan glesbygden tappar arbeten och tillväxtfart. Den tendensen är tydlig ute i Europa – men även i Skåne, enligt forskare.

– Politiskt pratas det alldeles för lite om detta, säger Peter Gladoic Håkansson vid Malmö universitet.

När människor lämnar småorterna faller – eller stagnerar – huspriserna. Samtidigt ökar bostadspriserna i storstäderna. För den som förlorat sitt arbete i det lilla samhället, blir det då svårare att bryta upp och flytta.

Kvar på orten blir ”dubbla förlorare”, individer som tenderar att missnöjesrösta när det är val.

Den bilden tecknar Helena Bohman och Peter Gladoic Håkansson, forskare vid Malmö universitet och redaktörer till en ny bok som jämför förändringen i Skandinavien och Sydöstra Europa.

– Missnöjet tar sig uttryck i vallokalerna. Det ser vi i Sverige, och det ser vi med Trump och Brexit, säger Peter Gladoic Håkansson.

Skånes delning synlig

Den ekonomiska klyftan syns tydligt även i Skåne, menar de.

– Skiljelinjen går vid gamla länsgränsen mellan Malmöhus och Kristianstad. I nordöstra Skåne har sysselsättningen minskat sedan 80-talet, och de relativa fastighetspriserna sjunkit, säger Peter Gladoic Håkansson. 

– Samtidigt ser vi i västra Skåne, utmed kusten från Vellinge till Ängelholm, att både fastighetspriser och sysselsättning ökat.

SVT möter forskarduon i bruksorten Perstorp, en ort som tappat arbetstillfällen.

Perstorps AB, den stora industrijätten, hade som mest 2000 anställda. Idag uppskattar kommunens näringslivschef att kemiinudstrin sysselsätter omkring 800 personer.

Måste bli lättare att pendla

Arbetslösheten ligger långt över riksnivån.

– Vi behöver prata mer om det här. Annars riskerar vi ett land som slits isär, där människor upplever att de inte får del av samma utveckling, säger Helena Bohman.

Lösningen är att göra det enklare att flytta men även pendla, enligt forskarna.

– Då behövs pålitliga transportsystem som gör att människor vet att de kommer i tid till dagis, och kan använda restiden till något produktivt, säger Helena Bohman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.