Lantbrukarna Marianne och Rikard Åkesson utanför Ängelholm står på deras marker som återvätats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lantbrukarna Marianne och Rikard Åkesson var bland de första i Sverige att få stöd från Skogsstyrelsen för att omvandla delar av sin mark till våtmark. Se resultatet i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Ängelholmsparet ger upp sin mark i 50 år – för klimatets skull

Uppdaterad
Publicerad

Marianne och Rikard Åkesson utanför Ängelholm har nyligen återställt fyra hektar våtmark. De är bland de första i landet att få stöd från Skogsstyrelsen för att genomföra detta och avtalet innebär att de inte får använda marken till annat på 50 år. 

Marianne och Rikard Åkesson har länge varit intresserade av miljö men att försätta delar av deras beteshagar och skog under vatten var aldrig på kartan. I alla fall inte förrän de nåddes av Skogsstyrelsens omvandlingsprojekt.

– Nu är det ganska nytt men vi ser ju redan nu hur gäss, tranor och ankor kommer hit, säger Marianne Åkesson.

Klimat

– Marken blir mättad av vatten som är positivt för många djur, fyller Rikard Åkesson i.

Makarna har nu återställt drygt fyra hektar våtmark.

Skogsstyrelsen står för kostnaden

Torrlagda våtmarker släpper årligen ut ungefär lika mycket koldioxid som hela den svenska fordonstrafiken.

För att locka fler markägare till att ta samma beslut som Marianne och Rikard Åkesson ger Skogsstyrelsen en summa pengar till markägarna. Myndigheten bekostar även material och återställningsarbete.

– Man binder sig i ett projekt på 50 år och då kanske det är rimligt att man får en ersättning för det. Man avsätter ändå en del av sin mark till detta, säger Marianne Åkesson.

Snart kommit halvvägs

Skogsstyrelsen har idag runt 250 pågående ärenden och räknar att cirka 70 procent av dem kommer leda till avtal mellan myndigheten och markägare.

– För närvarande har vi ett genomsnitt på drygt 2 hektar per ärende, säger Hillevi Eriksson, klimat- och bioenergispecialist på Skogsstyrelsen.

I år ska ni återväta 1 000 hektar, kommer ni nå det målet?

– Vi siktar mot att skriva avtal på minst 1 000 hektar i år och sen öka under kommande år så att vi tillsammans med övriga aktörer återväter runt 5 000 hektar om året, säger Hillevi Eriksson.

I klippet nedan berättar Skogsstyrelsens specialist, Fredrik Jonsson, mer om återvätning.

Fredrik Jonsson är dikespluggspecialist på Skogsstyrelsen och står på knä framför ett igenpluggat dike.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Jonsson är dikespluggspecialist på Skogsstyrelsen och arbetar med att återställa torrlagda våtmarker och minska utsläppen av koldioxid. Hör honom berätta mer i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet