Anosha Seyed, videokreatör, håller på att förbereda ett snacks gjort på kvarg i ett ljust och stilrent kök. På bordet finns flera små skålar med ingredienser och en skärbräda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag har sett ett stort intresse för kvarg i flera år men nu på senaste tiden har jag fått ännu fler frågor av mina tittare på kvällssnack gjort på kvarg, säger Anosha Seyed, matkreatör. Foto: Anna Simonsson/SVT

Matkreatören Anosha om hälsotrenden på sociala medier: ”Viktigt att hålla en balans”

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste året syns allt fler videos på sociala medier där matkreatörer visar upp sina tips på exempelvis hälsosamma snacks. En av dem som hakat på trenden är Anosha Sayed från Helsingborg.

– Finns en efterfrågan man försöker bemöta, säger hon.

Hälsotrenden syns allt mer på sociala medier där det sprids olika hälsosamma recept.

– Jag tror att skönhetsidealen som finns idag lett till hälsotrenden som synd på sociala medier, det är väldigt enkelt att byta ut sockersuget och göra ett snack med hög proteinhalt istället, säger Anosha Seyed, matkreatör.

Extra populärt bland unga vuxna

I början av året gjorde Skånemejeriet en Sifo-undersökning som visar att speciellt unga vuxna i åldern 18 till 29 har ett ökat intresse för proteinrika mejeriprodukter.

– Många unga vill gärna ha en lite billigare proteinkälla och då är kvarg ett bra alternativ, säger Anosha Seyed.

Kan hälsotrenden gå för långt?

Trender tar snabbt fart på sociala medier där speciellt unga drar sig till att haka på nya mattrender.

– Det kan leda till en obalans i kosten om man bara äter en viss typ av sak, vi kreatörer har ju ett stort ansvar att visa upp en balans och inte uppmuntra till en hets i vad man ska äta eller inte, säger Anosha Seyed.

Hör mer om hälsotrenden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.